/Rešenje za gužve: Auto koji leti i izgleda odlično (VIDEO)

Rešenje za gužve: Auto koji leti i izgleda odlično (VIDEO)

Aeromobil je leteći auto iz Slovačke koji je nedavno obavio probni let, a njegovi autori nadaju se uskoro i konačnoj verziji za prodaju. Može prevesti dvoje putnika

Kad čujemo riječ leteći automobil, obično pomislimo na neke stare SF filmove u kojima se predviđalo kako ćemo mi danas na posao ili na odmor ići svojim automobilima koji mogu i poletjeti. No, do takve budućnosti još nismo stigli.

Svejedno, budućnost je tu. Ljudi proizvode i razvijaju leteće automobile. Nakon što smo mogli vidjeti TF-X, sada nam iz Slovačke stiže Aeromobil.

Aeromobil 2.5 obavio je i prvi testni let, koji je kulminacija više od dva desetljeća razvoja. Suosnivač i glavni dizajner u kompaniji, Štefan Klein, još je 1990. krenuo s razvojem Aeromobila 1, a nada se da će verzija 3.0 uskoro moći u prodaju, piše Digital Trends.

Nakon što sleti, Aeromobilu se krila sklapaju iza kabine i tada podsjeća na kakvog kukca. Straga smješteni propeler pogoni Rotaxov 912 motor, kojim u zraku može voziti i 200 na sat, dok u cestovnom modu Aeromobil vozi do 160 km/h. Doseg mu je 700 kilometara, a ako se vozi kao automobil onda jednim spremnikom može prijeći 500 kilometara.

Aeromobil može prevesti dvoje putnika, tako da neće biti najbolje rješenje za odlazak obitelji na godišnji. 

Nije poznato kolika će biti cijena modela koji bi mogao u prodaju, ali trebat će uračunati i pilotsku dozvolu. 

Pogledajte VIDEO:

Preuzeto sa: 24sata.hr / Autor: Ivan Hruškovec