SRBIJA U STRAHU OD POVRATKA LEDENE ZIME IZ 2012. GODINE! Meteorolog otkrio TAČAN DATUM snežne apokalipse

Jaki smetovi i obilan sneg koji od juče pada na području cele Srbije podseća na scenario iz 2012. godine, kada je talas hladnoće odneo 15 života

Zima iz 2012. godine ostaće upamćena po tome što su duže od mesec dana bili zaleđeni Dunav i Sava, a Vlada Srbije donela je tad odluku da proglasi vanrednu situaciju u celoj državi. 

Veoma niske temperature koje su se spuštale i do – 27 koliko je zabeleženo u Novom Sadu i Negotinu i sneg koji je padao čak i na -10 doprineli su tome da ta zima 2012. godine uđe u noviju istoriju kao najhladnija.

Sredinom decembra imali smo neočekivano obilne padavine, a u pojedinim gradovima Srbije snežni pokrivač dostigao je i visinu od preko pola metra. Vanredna situacija bila je proglašena u Ivanjici, Lučanima, Bajinoj Bašti, Novoj Varoši, a mnoga domaćinstva su ostala bez električne energije. 

Sneg koji od juče neprestano pada širom države preti da parališe Srbiju kao sredinom decembra, a mnogi naši čitaoci izrazili su brigu da bi ledena zima iz 2012. godine mogla da se vrati.

Meteorolog Ivan Ristić u razgovoru za Informer ističe da su takve hladnoće otišle u prošlost.

– Nema indicija da se takva zima može vratiti, zbog globalnog zagrevanja nema više tako niskih temperatura i velikih snegova – kazao je Ristić i dodao:

– To ne znači da je Srbija završila sa ledenim danima.

Prema rečima meteorologa Ristića na području naše zemlje sneg će nastaviti da pada još danas, a najhladniji dan u januaru biće u četvrtak , kada će se temperature spustiti i do -15 stepeni.

Ristić ističe i da je Srbija jedina zemlja u Centralnoj Evropi koja je ovih dana pod snegom, ali i da se snežni pokrivač neće dugo zadržati.

Najhladnije zime

U Beogradu je najniža zimska temperatura zabeležena 10. januara 1893. i iznosila je -26,2 stepena.

Jedna od najhladnijih zima u većem delu Srbije bila je 1954. godine, kada je srednja temperatura bila – 4,7. Te zime je u u Sjenici, 26. januara, izmerena temperatura od -38 stepeni.

Na osnovu zvaničnih podataka RHMZ, rekord iz 1954. godine ipak je oboren tri decenije kasnije. Naime, na Pešterskoj visoravni, u Karajukića Bunarima, skala na termometru se 13. januara 1985. godine spustila do – 39,5 stepeni.

S obzirom na to da se meteorološka merenja u Beogradu vrše duže od 130 godina, kao najhladnija zima u prestonici vodi se ona iz 1891. godine sa prosekom za sva tri meseca od – 4,5 stepena.

Prognoza za doček Srpske Nove godine

Meteorolog Ristić napominje da nam dolazi otopljenje već posle 13. januara.

– Za Srpsku Novu godinu očekuje se nešto hladnije sa dnevnim temperaturama između -5 i -6, a onda posle Srpske dolazi topliji period i temperature u porastu koje će se kretati između 6 i 7 stepeni. 

Meteorolog Ivan Ristić najavljuje ledene dane početkom februara

Vremenski izgledi do kraja januara

Posle 13. januara dolazi topliji talas, koji će se zadržati sve do kraja meseca s prosečnim temperaturama oko 6, 7 stepeni. 

Međutim, Ristić napominje da nas novi obrt vremena očekuje već početkom februara kada dolazi do novog talasa zahlađenja koji će doneti i obilne snežne padavine.

Izvor: informer