/Lekari daju savete šta NIKAKO ne treba jesti ZA VREME KORONE: Poslušajte ih i savetujte druge!

Lekari daju savete šta NIKAKO ne treba jesti ZA VREME KORONE: Poslušajte ih i savetujte druge!

Veoma važni saveti – lekari kažu da ih se moramo pridržavati.

Prof. dr Borislav Kamenov i docent dr Momir Dunjić gostovali su u emisiji RTS Ordinacija, gde su građanima dali najvažnije savete kako da se zaštitimo od korona virusa, naravno, pored toga što ćemo maksimalno sprečiti kontakte.

Ovo su veoma važni saveti i lekari kažu da ih se moramo pridržavati.

*Šta svakodnevno radimo što nam ruši imunitet?

– Kada pričamo o imunologoji, endokrinologiji, mi to objedinjujemo i zovemo psiho-imuno-neuro-endokrinologija. Na prvom mestu je psiho – psihičko stanje. Hronični stres ruši imunitet, važno je ne gajiti strah, jer skepsa, nepoverenje dovodi do skoka hormona stresa, što direkt utiče na funkciju timusa, kao glavne imunološke žlezde – kaže dr Dunjić.

*Šta treba da radimo?

Važno je da zadržimo smirenost, umeren način života – vraćanje snu – san je vrlo važan faktor, jer se tokom noći obnavlja melatonin koji je važan, jer kada treba da se spava, on direktno utiče na timus i imunitet. Spavanje od šest do osam sati je u redu. Pozitivan stav i spavanje – dve važne stvari za imunitet.

*Šta je sa fizičkom aktivnošću?

Nikako nije dobra preterana fizička aktivnost. Trčanje nije dobro ako neko ima virus, jer može da vam se stanje pogorša. Važna je umerena aktivnost – kaže dr Kamenov.

*Šta odmah moramo da izbacimo iz ishrane, a sigurno smo kupili za izolaciju?

– Treba izbaciti šećere, pre svega veštačke, mislim na saharozu, ne na fruktozu, to treba unositi umereno, to je veliki značaj šećera koji utiče na imunitet – obara ga – beli, grickalice, gazirana pića. Ono što sada treba uraditi je da ne kupujemo slatkiše. Ako to koristimo – štetimo, svako unošenje šećera diže nivo insulina koje dovodi do imunoloških i endokrinih promena u organizmu koje dovode do slabljena imuniteta – kaže dr Dunjić.

*Šta odmah da počnemo da jedemo?

Ova dvojica naših vrsnih stručnjaka savetuju ovakvu ishranu – zeleno povrće, salate, paprike, paradajz, limun, brokoli, kupus, voće (u umerenim količinama).

*Koliko toplu vodu da pijemo?

– Preporuke su da se organizam hidrira, sada bih skrenuo pažnju zbog epidemije i problema s varenjem u Evropi i Severnoj Americi, postoji problem – loše varenje – dolazi do lošije cirkulacije na nivou pankreasa, jedna od mera koja bi se mogla sada preporučiti da se ujutru uz ručak i večeru pije vruća voda, toliko da se ne izgorimo; toplo uvek deluje protiv virusa; naš organizam tako dižemo na novi nivo rada, povećanjem temperature povećavamo i imunološku sposobnost – kaže dr Dunjić.

*Vitamin C je neophodan, nalazi se u ovim namirnicama

– kiseli kupus

– nar

– biber

Doktori su takođe objasnili da se 75 odsto imuniteta stvara u crevima, a 100 odsto lošeg takođe u crevima – mleko može biti problem onom ko ne podnosi mleko. Nemojte jesti stvari koje vas nadimaju.

*Koji suplementi su OK?

– Vitamin D

– Cink

*Kakva supa je najbolja za očuvanje imuniteta?

– Guščja

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa koronavirusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović batut”: 011 2684 566

Razgovor o trenutnoj situaciji u Švajcarskoj, Italiji i Australiji: