7 naučnih serijala koje će podići vaš intelektualni nivo

Svi mi ponekada završimo ispred TV ekrana gledajući razne serije i emisije koje, na žalost ne služe ničemu osim gubljenju vremena. I dok neki smatraju da je gledanje u ekran besmislena aktivnost, sigurni smo da ipak postoji nekoliko dokumentarnih emisija, filmova i serija uz koje možemo nešto i naučiti.

Mi vam predstavljamo 7 interesantnih dokumentarnih serijala koje će vam otkriti mnoge tajne o svetu u kojem živimo.

Iskoristite hladne dane koji nam dolaze, relaksirajući se onako kako mnogi maštaju – zagrljeni pod ćebetom, uz keks i čaj gledajući malo kvalitetniji program od onog kojeg imamo u ponudi na kablovskoj televiziji.

Tajne ljudskog uma

The Brain. A Secret History (2010)

Ovaj BBC- ev serijal nam otkriva mnoge tajne aktivnosti našeg mozga. Saznaćete zašto vršimo određene radnje u nekim situacijama, šta nas zaista pokreće i kako naša svest funkcioniše. Detaljno je opisano da li i kako zaista možemo kontrolisati svoje misli i kako to utiče na ponašanje i način razmišljanja kod drugih ljudi.

 

Kroz crvotočinu s Morganom Frimenom

Through the Wormhole (2010 — …)

Morgan Frimen kao voditelj garantovan je uspeh, mnogi bi se složili. Svaka epizoda ovog serijala je neka vrsta putovanja kroz univerzum u potrazi za odgovorima – od najosnovnijih pitanja samog postojanja do onih koja zbunjuju čovečanstvo do samog nastanka. Veliki broj intervjua, teorija i eksperimenata koji protivreče Ajnštanovim teorijama, ugrabiće vašu pažnju već od prve epizode.

 

Univerzum Stivena Hokinga

Into the Universe with Stephen Hawking (2010 — …)

Kada je reč o svemiru i kosmologiji, ne može se zaobići ime Stiven Hopking. Ovaj teorijski fizičar i genije kosmologije raspliće razne misterije univerzuma i kao narator deli svoja saznanja o postojanju vanzemaljskog života, a pominju se i naznake o upravljanju vremenom i prostorom. Čak i ako vas nikada nije zanimala astronomija, nakon ovog serijala zaljubićete se u svemir i verovatno ćete osetiti potrebu da saznate mnogo više od onog što ste do sada čuli.

Izgubljeni svetovi

Lost Worlds (2006–2007)

„Izgubljeni svetovi“ su dokumentarni filmovi i serije o misterijama svetske istorije, sve od drevnog Egipta preko neverovatnih izgubljenih hramova, nuklearnih bunkera iz 1950, i misteriozno nestalih civilizacija. Ovaj serijal nam zapravo otkriva koliko smo ograničeni kada je u pitanju saznanje o svetskoj istoriji i pruža nam uvid u činjenice koje se ne pominju u javnosti.

 

Fabrika hrane

Food Factory (2012)

„Fabrika hrane“ je zabavna televizijska serija o tome kako se pravi naša omiljena hrana. Emisija pruža uvid u industrijske proizvodne linije velikih prehrabrenih kompanija i daje detaljne informacije o izradi i preradi namirnica, otkrivajući mnoge tajne kako biznismena, tako i profesionalnih kuvara.  Nakon gledanja ove emisije garantujemo da ćete imati veću svest o konzumiranju određenih namirnica.

 

Misteriozni nestanci

Stardust Lost In The Andes (1995–1996)

Ova dokumentarna emisija istražuje događaje iz prošlosti koji još uvek nose mnoga pitanja i izazivaju velike diskusije. Svaka epizoda je zasebna priča o misterioznim incidentima kroz istoriju – kada, kako i zašto su nestali veliki brodovi, avioni i naučne ekspedicije bez traga. U seriji su korišćeni razni retki dokumentarni snimci manje poznati javnosti što ovaj serijal čini još interesantnijim sa naučne tačke gledišta.

 

Crno ogledalo 

Black Mirror (2011 — …)

I na kraju…jedina TV dramska serija u našoj kolekciji koju preporučujemo. Svaka sezona ima različite priče koje nisu međudobno povezane, ali suština se vrti oko jedne stvari – crnog ogledala koje predstavlja ekran kao najsnažnijeg nosioca današnjice. Ova pametna i provokativno predstavljena distopija učiniće da se dublje zamislite o uticaju savremene tehnologije na svakog pojedinca.

 

Izvor: uspesnazena.com

Scroll to Top