/OVO NIJE IGRA PRESTOLA, OVO JE SRBIJA! Spektakularni snimak širi se po društvenim mrežama! (VIDEO)

OVO NIJE IGRA PRESTOLA, OVO JE SRBIJA! Spektakularni snimak širi se po društvenim mrežama! (VIDEO)

Ako volite da putujete i želite da vidite bajkovito mesto od istorijskog i kulturnog značaja, Golubačka tvrđava je pravo mesto za to.

Golubačka tvrđava predstavlja srednjovekovni grad, kao i spomenik od velikog kulturnog značaja. Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava.

Ako volite da putujete i želite da vidite bajkovito mesto od istorijskog i kulturnog značaja, Golubačka tvrđava je pravo mesto za to.

Ne zna se ko je tačno izgradio tvrđavu, da li Srbi ili Ugari, u pisanim spisima se prvi put pominje 1335. godine, ali se smatra da je mnogo pre izgrađena. Ona je nekada imala bitan vojni i strateški položaj, jer se iz tvrđave mogao kontrolisati sav vodeni i kopneni saobraćaj.

Etimologija imena tvrđave je takođe magična. Njeno ime na srednjovekovnim kartama ispisano je na različitim jezicima: Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, i sl, a u svakom koren čini reč – golub. Ipak, iza ovog imena kriju se mnoge legende, a najomiljenija je ona ljubavna, koja kaže da se osmanski zapovednik zaljubio u meštanku Golubanu, i želeo je da ona uđe u njegov harem, što je ona odbila. Da bi je kaznio, okovao ju je za stenu ne bi li se pokajala, ipak, ona je i dalje odbijala zapovednika, i to ju je odvelo u direktnu smrt. Njoj u čast, tvrđava je ponela ime Golubac. 

Tvrđava je 2011. godine proglašena turističkim prostorom, a izvršena je i njena rekonstrukcija, pa danas izgleda lepše nego ikada. U to se možete uveriti i sami odlaskom u Golubačku tvrđavu, gde su svakodnevno organizovane turističke ture u okviru kojih možete posetiti svih 9 kula koje čine tvrđavu. 

Da bajkovito i prelepo izgleda, tvrde i mnogi građani koji su Golubačku tvrđavu posetili, a da ona zaista izgleda tako možete pogledati u ovom video-snimku: