ČUVENI RUSKI NEUROHIRURG SMEJANOVIČ NAKON 3.000 OPERACIJA OTKRIO: Svi Srbi, posebno MLADI, rade 1 stvar koja UBIJA MOZAK

Akademik i priznati neurohirurg Arnold Fedorovič Smejanovič susretao se sa raznim slučajevima u karijeri, ali svi su ga vodili ka istom zaključku.

Akademik i priznati neurohirurg prof. dr Arnold Fedorovič Smejanovič je tokom svoje bogate karijere uradio više od 3.000 operacija na mozgu. Njegovo znanje je cenjeno u krugovima medicinskih stručnjaka, a tome govori u prilog i činjenica da je član beloruske Akademije nauka i istaknuti naučnik na polju neurohirurgije. Radio je kao istraživač, supervizor i vođa neurohirurpkog odeljenja u bolnici u Minsku, bio je direktor Instraživačkog institutra za neurologiju, neurohirurgiju i fizioterapiju, ministar zdravlja Belorusije. Autor je više od 400 naučnih radova i pronalazač 25 patenata.

“Mozak je organ kao i svi ostali. Obavljamo mnoštvo intervencija i većina njih su potpuno uspešne”, otkriva doktor i kaže da je mozak moćniji od bilo koje supermašine i da je on i dalje neverovatna misterija.

Mozak
foto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

Sledećih 10 stvari je dr Smejanovič otkrio o mozgu zahvaljujući svakodnevnim operacijama:

– Na mnoga pitanja ne postoje odgovori. Na primer, shvatili smo da broj moždanih funkcija i njegova sposobnost nemaju veze sa inteligencijom. Ne shvatamo ni masu ni volumen mozga. Verujete li da mozak genija i mozak osobe sa niskim koeficijentom inteligencije izgledaju potpuno isto?

– Količina sive mase i širina uma nemaju nikakve veze. Luj Paster, osnivač mikrobiologije i imunologije, imao je samo jednu hemisferu mozga, a živeo je i radio kao i svi drugi ljudi, a pritom postigao mnogo.

Mozak, Tumor na mozgu
foto: Shutterstock

– Tumor stvarno ne mora ništa da promeni. Pre 40 godina asistirao sam operaciji velikog tumora mozga kod mlade studentkinje sa muzičke akademije. Kad smo izvadili tumor, shvatili smo da je jedna hemisfera gotovo potpuno uništena. Devojka se oporavila, završila akademiju, udala se za milionera i dan danas prelepo svira!

– Najneverovatnije otkiće za mene je bila spoznaja da svest nema nikakvo “mesto” u telu i da je veza između mozga i misli totalna misterija. Ovu tajnu samo Bog zna.

Mozak
foto: Shutterstock

Šta je najneophodnije mozgu?

– Mozgu je neophodan trening, znanje, čitanje, razmišljanje o lepoti, putovanje u podsvest i razumevanje kako bi dobro radio.

Za kraj, dr Smejanovič daje najvažniji savet:

“Ne dozvolite da vam se mozak ulenji, inače će brzo oslabiti. Čitajte, odlučujte, razmišljajte, brinite. Ne dozvolite da postanete ravnodušni – to je smrt za mozak!”

Izvor: stil.kurir.rs

Scroll to Top