/Kada pročitate koliko je zdrav ovaj mali plod, odmah ćete je zasaditi

Kada pročitate koliko je zdrav ovaj mali plod, odmah ćete je zasaditi

Bamija (Abelmoschus esculentus), jedna od najstarijih zdravih namirnica, na velika vrata vraća se u jelovnike brojnih kuhinja.

Ipak, o njoj se i dalje stidljivo govori, jer većina ne zna ni kako izgleda, ni kakvog je ukusa, niti šta sve posjeduje. A okra, kako je još zovu, u ishrani je korištena već stoljećima…

Za njen izuzetan uticaj na glatkoću i zategnutost kože znala je i Kleopatra. Zbog afrodizijačkih svojstava bila je omiljeno jelo begova, o čemu najbolje svjedoči čuvena Begova čorba i Bajramska bamija.

Ova trajna biljka iz porodice sljeza, raste do metar visine. Ima plod duguljastog rebrastog oblika koji je lako svarljiv, sočan, prijatnog i pomalo oporog ukusa. Za ishranu se koriste samo mladi nedozreli plodovi, koji se prilikom kuhanja raspadaju oslobađajući mnoštvo sitnih sjemenki, izuzetno bogatih bjelančevinama i mastima.

Da bi mogle da se nađu na trpezi tokom cijele godine mlade bamije se suše, nanizane na konac. Osim konzerviranja sušenjem, može i da se zamrzne, marinira ili samelje.

Bamija je bogata biljnim vlaknima, važnim za održavanje normalnog nivoa holesterola u krvi, dobrog varenja i stabilizacije nivoa šećera u krvi.

Sadrži i brojne minerale i vitamine, posebno iz grupe B, (najviše B1 i B2 i B6) važne za održavanje sigurne i zdrave trudnoće. Proizvodeći folate, spriječava pojavu urođenih mana i pomaže da plod raste i razvija se normalno.

Vitamin C, kojeg također ima u zavidnim količinama prevenira dijabetes, odnosno ublažava simptome ukoliko se bolest ispoljila. Djelotvoran je i u slučaju astme i drugih respiratornih problema. Vitamin C iz bamije, također, pomlađuje kožu, pospješuje rast i regeneraciju njenih tkiva i na taj način poboljšava produkciju kolagena.

Sadrži i polisaharide koji djeluju stimulativno na organizam i krvotok, pa samim tim, dovode do boljeg rada mozga, odnosno memorije i kognitivnih sposobnosti.

U bamiji se nalazi i mnoštvo antioksidanasa, od kojih je posebno važan rutin jer doprinosi čvrstini malih krvnih sudova, kao i kvercetin koji čuva disajne puteve, jer pomaže eliminaciji sluzi.


Zvanična istraživanja potvrdila su da redovno konzumiranje bamije smanjuje rizik od nastanka bubrežnih bolesti, posebno uzrokovanih dijabetesom. S obzirom na to da je prebogata dijetetskim vlaknima, pospješuje zdravlje debelog crijeva, ali i čitavog probavnog trakta. A važan pratilac vitamin A doprinosi očuvanju zdravlja cjelokupne sluzokože ovih organa, kao i njihovo normalno funkcionisanje.

MASKA ZA LICE

Od bamije može da se napravi izvanredna maska za lice. Šaku povrća (količinu odredite sami) skuhati u vodi dok ne omekša u potpunosti, potom izgnječiti, sačekati da se ohladi i nanijeti na lice. Nakon pet minuta lice se ispere. Dobro upućeni tvrde da je efekat njenog djelovanja vidljiv odmah.

 

Preuzeto sa: narodnilijek.com

TAGS: