KADA STE NERVOZNI I NAPETI, PRITISNITE OVU TAČKU NA TELU: Evo kako da za 1 minut smanjite stres i lakše zaspite!

Pritisnite ovu tačku na telu I zaštitie se od stresa – tehnika akupresure koja pomaže kada ste nervozni, anksiozni i imate problema sa nesanicom!

Stres je nažalost postao deo svakodnevnice svakoga od nas. Ukoliko ne umemo da ga kanališemo, rešimo i odbacimo, može ostaviti posledice po naš kvalitet života i zdravlje. Zbog toga treba stalno tražiti razne tehnike koje prijaju našem biću, a pomažu da se izborimo sa stresom, napetosti, a mogu nam dati smirenost i snagu.

Jedna od takvih tehnika potiče iz tradicionalne kineske medicine, a zove se akupresura. Doktorka Šeri Aut iz Njujorka koja se aktivno bavi holističkom praksom ističe da u našem telu postoje tačke čije stimulisanje, odnosno pritiskanje prstima, ima uticaj na nervni sistem i na odbranu od stresa. “Stimulacija akupunkturne tačke šalje poruku mozgu koja menja hemiju mozga i govori telu da reaguje kako bi se postigao željeni rezultat. Tačka akupresure koja je povezana sa reagovanjem na stres može pokrenuti mozak da snizi nivoe kortizola, ljudskog hormona stresa, dok povećava nivoe dopamina i serotonina, naših hormona sreće.” – objašnjava doktorka.

Postoje na stotine akupunkturnih tečki na našem telu koje imaju različite zdravstvene benefite, pa čak i više njih pomaže da se suočite sa stresom. Jedna od antistres tački nalazi se na ručnom zglobu i pomaže da smanjite neprijatne simptome anksioznosti i lakše zaspite. Nalazi se na unutrašnjoj strani podlaktice između dve tetive, nekoliko centimetara iznad ručnog zgloba. Kada je pronađete, pritisnite u tačku palcem i udahnite. Pomerajte palac kružnim pokretima oko deset puta i duboko udahnite. Stimulišite tačku i pomeranjem palca u suprotnom smeu.

U video prilogu ispod pogledajte kako za 1 minut da stimulišete ovu tačku i smanjite stres.

Izvor: sensa