Kako je gastroenterolog prof. Perišić jednim savetom o ishrani pomogao detetu sa autizmom

Imati dete sa autizmom vrlo je teško, a za mene je svaki roditelj dobar roditelj i verujem da nema roditelja koji svoje dete ne voli, kaže prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog koji je redovan gost emisije Jutro na Prvoj.

On je govorio o povezanosti autizma i glutena koja je, kako objašnjava, statistički vrlo mala. Ali je opisao nedavni slučaj iz prakse koji vrlo slikovito govori o tome kako je pomogao jednom dečaku koji je prethodno, bez uspeha, lečen i u Francuskoj.

– Dete, klasičan autizam. Dolazi majka u ordinaciju i kaže mi “pronašla sam vas preko interneta”. To je bilo pre 15 dana. Ja sam je pažljivo saslušao, želeo sam da čujem sve detalje. Kad mi je sve rekla, dao sam joj jedan savet i rekao da ne obećavam da će to pomoći. Posle devet dana ona se sa detetom vratila i to je bilo potpuno drugačije dete. – objašnjava profesor i otkriva da su u ishrani tog deteta problem bile – jabuke.

Profesor Perišić kaže da se u jabukama nalazi tzv. jabučna kiselina koja se nalazi i u Krebsovom ciklusu. To je ciklus koji generiše energiju za moždane ćelije. Kod ovog dečaka je te jabučne kiseline bilo mnogo i ona nije mogla da se metaboliše i zato je u mozgu bilo previše nepotrebne energije.

– Kad smo izbacili jabuke, metabolizam se spustio na normalu i mali je odlično. To je jedan momenat. Drugi je gluten. U Drugom svetskom ratu, u zemljama koje su živele na krompiru, celijakije i šizofrenije je bilo vrlo malo, a u zemljama koje su opstajale na žitaricama, bilo je mnogo više. Ja sam radio i jednu studiju gde sam sa pokojnim profesorom Vukanom Čupićem proučavao cerebrospinalni likvor i sastav aminokiselina u moždanoj tečnosti i kod neke dece postoji jako velika količina dve takve kiseline koje se mogu naći u glutenu. A koje su osobe koje su predisponirane da im to bude smetnja, jako je teško reći. Ali jedan mali procenat od 7-8% slučajeva autizma je povezano s glutenom – tvrdi prof. Perišić.

Koja su to deca, teško je reći, a sve što se može uraditi jeste da se isproba dijeta koja bi trajala nekoliko meseci, gde bi se organizam oslobodio glutena, objašnjava doktor.

– To ne znači da sad treba svu decu sa autizmom staviti na dijetu. Ja koristim neke laboratorisjke pokazatelje koji pokazuju da li je gluten ušao u cirkulaciju. Ako jeste, on će onda otići u moždanu tečnost. Tu se rade antiglijadinska antitela, a ne antitela na celijakiju. – kaže prof. Perišić.

On govori i o štetnosti emulgatora u pekarskim proizvodima i u hrani uopšte.

– Kada uđete u pekaru i osetite onaj divan miris svežeg peciva, znajte da taj miris potiče od emulgatora koji su mogući kancerogeni. Zato je bolje da hleb mesite kod kuće, nego da ga kupujete.” – tvrdi Perišić.

Doktor kaže da se kvasca ne treba plašiti jer on nije štetan, nego je čak i probiotik.

– Kvasac je jedan dobar dodatak. Slobodno ga koristite, uvek je bolje tako nego da kupujete hleb. Čak ni oni navodno zdravi hlebovi na kojima piše “od celog zrna žitarice”, ne dajte se zavarati. To ne znači ništa. – zaključuje doktor Vojislav Perišić.

Izvor: Zelena učionica