/Kako uvećati šansu za začeće prirodnim putem

Kako uvećati šansu za začeće prirodnim putem

Statistike pokazuju da problemi sa plodnošću pogađaju oko 15% parova. Prevazilaženje tog izazova, pritom, neretko postaje dugotrajan proces čiji tok i ishod najpre zavise od uzroka steriliteta.

Ono što se tada nameće jeste i potreba za promenom životnih navika. To ne mora biti loše već, naprotiv, većinom podrazumeva da te navike imaju pozitivan učinak – kako na reproduktivno, tako i na zdravlje u celini. Pokazalo se i da usvajanje zdravih stilova života predstavlja jednu od najboljih šansi da do začeća dođe prirodnim putem, a to pre svega podrazumeva:

  • Prelazak na zdravu i izbalansiranu ishranu.

Saznanje da se suočavaju sa sterilitetom često je obeshrabrujuće za sve parove. Međutim, dobra vest je da pravilna ishrana može povećati šanse za začeće i do 69%.

To se, pritom, ne odnosi isključivo na unos zdravih namirnica (voća, povrća, žitarica), odnosno obroka bogatih vitaminima, proteinima i vlaknima. Kada je o ženskom sterilitetu reč, isto tako je važno znati i koju hranu treba izbegavati. Smanjeni unos – ili, pak, potpuna eliminacija – ugljenih hidrata, šećera i trans-masti uticaće na jačanje imuniteta i sposobnost organizma da uspostavi hormonsku ravnotežu. Sem toga, odgovarajući dodaci ishrani, kao i tablete za povećanje plodnosti na prirodnoj bazi takođe mogu biti od pomoći.

  • Odustajanje od štetnih navika.

Konzumiranje alkohola i duvana dokazano spada u najveće „ubice“ plodnosti. Kod muškaraca, štetne i toksične materije ne samo da onemogućavaju proizvodnju spermatozoida, već dovode i do smanjenog libida. Isto tako, kod žena koje prekomerno konzumiraju alkohol i kofein potrebno je i do 9 meseci duže da bi ostale u drugom stanju.

  • Izbegavanje stresa i redovna fizička aktivnost.

Kao faktor koji negativno utiče na reproduktivno zdravlje, stres se najčešće povezuje sa hormonskim disbalansom, poremećajima menstrualnog ciklusa i izostankom ovulacije. Osim izbegavanja stresnih situacija, negativan efekat stresa ublažiće upravo usvajanje zdravih navika.

Jedna od njih jeste i umerena fizička aktivnost. Njen pozitivan učinak se, pre svega, odražava na regulaciju telesne težine. Naime, pokazalo se da gojaznost, uz naviku dugog sedenja, takođe može produžiti vreme koje je potrebno za začeće. Sem toga, fizička aktivnost, uz zdrave navike u ishrani, pomaže i u uspostavljanju hormonske ravnoteže.

Kako suplementi pomažu u prirodnom začeću

Uprkos važnosti zdrave ishrane, kao značajna podrška prilikom pokušaja prirodnog začeća pokazali su se i određeni dodaci ishrani. Bilo da su u pitanju vitaminski suplementi ili tablete za povećanje plodnosti, žene će često od lekara dobiti savet da i njih uvedu u ishranu. Razlog je, pre svega, u tome što priprema i održavanje trudnoće zahtevaju dodatne količine vitamina i minerala koje su potrebne za pravilno funkcionisanje organizma.

Pritom, određeni broj parova često će se odlučiti upravo za tablete za povećanje plodnosti. Ukoliko se koriste u skladu sa preporukama lekara, one mogu predstavljati dodatnu pomoć u povećanju šansi za prirodno začeće:

  1. Peruanska Maka: višestruka dobrobit peruanske Make pokazala se upravo u prevazilaženju problema sa plodnošću. Kao prirodni suplement, ova biljka ima pozitivan učinak na uspostavljamje hormonskog balansa, kao i regulisanje menstrualnog ciklusa i ovulacije. Sem toga, peruanska Maka i kod muškaraca utiče na poboljšanje kvaliteta sperme.
  2. Pčelinji propolis: među suplementima na bazi prirodnih sastojaka, konzumiranje pčelinjeg propolisa takođe se pokazalo korisnim. Prema rezultatima jednog istraživanja, žene koje su ga koristile kao dodatak ishrani imale su i do 40% posto veće šanse da ostanu u drugom stanju.
  3. Matični mleč: matični mleč bogat je hranljivim sastojcima poput vitamina, aminokiselina, lipida, masnih kiselina, kalcijuma i gvožđa, i stoga predstavlja još jednu od supernamirnica sa pozitivnim učinkom na reproduktivno zdravlje.
  4. Pčelinji polen: pored blagotvornog uticaja na imunitet, pčelinji polen je odličan saveznik u prirodnim metodama poboljšanja plodnosti. U slučaju muškog steriliteta, njegovo redovno konzumiranje povezano je sa poboljšanim kvalitetom sperme.

Pored hranljivih materija biljnog porekla, važnu podršku u prirodnom začeću pružaju i vitaminski suplementi. To su, pre svega, vitamini B grupe (naročito B6 i B9, odnosno folat), a potom i kalcijum, vitamini D i E, gvožđe, selen, cink i koenzim Q10. Neki od njih se ponekad ne mogu u dovoljnoj količini apsorbovati kroz hranu, te ih je potrebno nadoknaditi kroz vitaminske dodatke. Pritom, pozitivan učinak vitaminskih suplemenata potvrđuju i brojna istraživanja, pokazujući da žene koje ih redovno konzumiraju imaju i do 40% veće šanse da začnu prirodnim putem.

Sva prava zadržana. Svako kopiranje ili prenošenje teksta na druge portale strogo zabranjeno bez naznake Oazaznjanja.com, te linka koji vodi ka tekstu na portalu.