Koliko su vitamini zapravo važni za naše zdravlje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa/ Sponsored ads:

Vitamini i minerali igraju bitnu ulogu za pravilno funkcionisanje našeg organizma, ali koliko zapravo znamo o njima?

Nažalost, većina nas se bavi ovim pitanjima tek kada se prehladi ili razboli, ali je vrlo bitno imati znanje o ulozi glavnih nutrinijenata na funkcionisanje našeg orgnaizma, kako bi se postiglo optimalno održavanje fizičkog blagostanja.

Od malih nogu znamo jednu stvar – vitamin C važan je za naše zdravlje! Iako ga možda ceo život konzumirate, još više ćete ga ceniti kada saznate kakvu tačno ulogu igra ovaj, ali i drugi vitamini u pravilnom rastu i razvoju našeg organizma.

U natavku teksta saznajte i koja je razlika između vitamina i minerala, kao i  druge informacije koje će vam pomoći da bezbrižno uživate u psihofizičkom dobrostanju tokom cele godine! 

Mikronutrinijenti – male materije od velikog značaja!

Sigurno ste već čuli za makro i mikro nutrijente! Obe kategorije neophodne su za pravilno funkcionisanje organizma. U makronutrijente spadaju proteini, ugljeni hidrati i masti, s druge strane imamo mikronutrijente – vitamine i minerale, koji su predmet našeg interesovanja.

Obe kategorije glavnih nutrijenata dobijaju naziv u odnosu na to u kolikom volumenu ih naš organizam zahteva. Mikronutrijenti su takvi, da su našem telu potrebni samo male količine istih. Tako se npr. dnevni unos mikronutrijenta vitamina C meri u miligramima, dok se proteini mere u gramima.

Iako se čovekove dnevne potrebe mikronutrijenata mere u miligramima, začkoljica leži u tome što i najmanji nedostaci vitamina i minerala mogu garantovati narušavanje zdravlja.

Tako npr. i dan danas u nerazvijenijim zemljama postoje zabeleženi slučajevi slepila, koje je direktno povezano sa nedostatkom vitamina A.

Razlika između vitamina i minerala i njihovo međusobno delovanje

Osnovna razlika između vitamina i minerala, koje zajedno nazivamo mikronutrijentima, jeste u njihovom hemijskom sastavu.

Vitamini su organska jedinjenja, dok su minerali neorganska. To znači da vitamine proizvode živi organizmi poput životinja i biljaka, dok minerale možemo naći u neživim delovima prirode, poput zemlje i vode.

Hemijska struktura organskih supstanci, vitamina, može biti lako razbijena toplotom, vazduhom, kiselinom ili svetlošću. S druge strane, neorganske supstance mogu jače održavati svoju strukturu i teže ih je razbiti.

Ova činjenica je bitna, jer to znači da prilikom procesa obrade hrane, kao što je kuvanje, možemo lako izgubiti na inicijalnoj količini vitamina u određenoj hrani, te nam ponekad i pored raznovrsne ishrane bude potrebna i veštačka suplementacija.

Vitamini i minerali međusobno interaguju, čime naše telo dobija optimalno snabdevanje metabolizma. Najčešće, mikronutrijenti se nadopunjuju, pa tako npr. Vitamin D potpomaže organizam da bolje apsorbuje kalcijum, dok vitamin C doprinosi lakšem usvajanju gvožđa.

S druge strane, vitamin C može nepovoljno uticati na apsorbciju bakra, te treba biti oprezan sa odnosom unošenja oba mikronutrijenta u telo. Moramo znati pravu meru unošenja vitamina!

Vrste vitamina i njihovo dejstvo na naš organizam

Za sada je izolovano 13 različitih vitamina, neophodnih za pravilno funkcionisanje našeg metabolizma. Uglavnom ih označavamo velikim slovima abecede. U zavisnosti od toga na koji način se rastvaraju, razlikujemo dve vrste vitamina – one rastvorive u vodi i druge, rastvorive u mastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Devet poznatih vitamina rastvorivo je u vodi (hidrosolubilni), i oni pripadaju vitaminima grupe B i C.

Ostalih četiri vitamina su vitamini rastvorivi u mastima (liposolubilni) – A, D, E i K.

Kakvo dejstvo i ulogu imaju na naš organizam hidrosolubilni i vitamini?

Vitamini rastvorivi u vodi, nalaze se u vodenim delovima hrane koju konzumiramo. Varenjem hrane ove materije se apsorbuju direktno u krv. Zbog toga što su lako rastvorivi u vodi, brzo kruže kroz organizam i dolaze do najbitnijih organa. S druge strane, telo ih mora odmah koristiti jer su nestabilne hemijske strukture, te se u vodenoj sredini brzo razgrađuju.

Ovo je bitna informacija ukoliko posežete za veštačkom suplementacijom – ukoliko npr. rastvorite šumeću tabletu vitamina C u vodu, morate je popiti u narednih nekoliko minuta jer se nakon toga korisna dejstva gube.

Zanimljivo je to što, iako tako krhke strukture, neki od vitamina rastvorivih u vodi mogu se duže zadržati u organizmu, te tako možete imati “rezerve” vitamina B12 u jetri koje mogu trajati i do nekoliko godina!

Iako imaju brojne različite funkcije, osnovna uloga hidrosolubilnih vitamina jeste oslobađanje energije iz hrane koju konzumiramo. Dakle, vitamini grupe B najzaslužniji su za oslobađanje i stvaranje energije, te izgradnju ćelija.

Osnovna funkcija Vitamina C je proizvodnja kolagena, koji je značajan u zarastanju rana i poboljšanju krvnih sudova, zuba i kostiju.

Šta našem organizmu doprinose liposolubilni vitamini?

Za razliku od hidrosolubilnih vitamina, liposolubilni vitamini nisu baš tako lako rastvorivi. Oni do krvi stižu preko limfnih kanala. Proteini su vrlo bitan faktor za liposolubilne vitamine jer se njihovim posredstvom ovi vitamini transportuju do bitnih delova organizma.

Oni su od suštinskog značaja za naše oči, kožu, pluća, digestivni trakt i nervni sistem. Ova četiri vitamina zajedno grade kosti i štite vid i nužni su uslov za pravilno funkcionisanje organizma!

Nedostatak vitamina je problem koji želimo da izbegnemo

Pravilna i izbalansirana ishrana, u najvećem broju slučajeva, zadovoljiće vam sve potrebne doze vitamina i minerala koje vaš organizam zahteva. Vrlo je bitno da regulišete vaše navike u ishrani jer nedostaci mikronutrijenata mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija po zdravlje, kao što je avitaminoza!

Avitaminoze su oboljenja nastala dugotrajnom i upornom vitaminskom deficijencijom.

Tako npr. deficijencija vitamina A može uzrokovati noćno slepilo, nedostatak vitamina b12 anemiju a nedostatak vitamina D – rahitis!

Skorbut je oboljenje za koje su još znali mornari koji su mesecima živeli na brodu bez svežeg voća i povrća, te usled nedostatka vitamina C, patili od ove bolesti. Skorbut je oboljenje koje podrazumeva otežanu apsorbciju kolagena i za posledice ima simptome poput hroničnog umora, krvarenja desni ili čak ispadanja zuba!

Ova opasna oboljenja najbolje je izbeći, te voditi računa o redovnom unosu svih potrebnih mikro i makro nutrijenata, i po potrebi suplementirati deficitarne vitamine.

Sada kada znamo koliko je pravilan unos vitamina značajan i bitan aspekt ljudskog zdravlja, vreme je da primenimo to znanje i promenimo potencijalne loše navike u konzumaciji hrane, te sebe lišimo bespotrebnih problema – svesni ovih malih supstanci od velikog značaja!

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.oazaznanja.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.