Mogući razlozi zbog kojih vam kosa opada i kako da to riješite?

U današnjem svijetu, gubitak kose može biti frustrirajući problem za mnoge ljude. Postoji niz faktora koji mogu uzrokovati opadanje kose, ali srećom, postoje i načini da se to izliječi.

U ovom tekstu ćemo istražiti moguće razloge zbog kojih vam kosa opada i pružiti vam rješenja za uspješno liječenje.

Razlozi zbog kojih kosa najčešće opada

Koliko vodite računa o tome šta unosite u svoje tijelo i kako reagujete na spoljašnje okolnosti, može i te kako uticati na promjene u vašem organizmu.

Ukoliko primijećujete da vam se kosa prorijedila ili da vam opada više nego inače, prvo što treba da uradite jeste da udahnete duboko i svojim razmišljanjima ne stvorite paniku. 

Savremena medicina i farmaceutska industrija su se pobrinule da nađu brza i djelotovorna rješenja za ovaj problem, a jedno od njih su Viviscal Pro suplementi koji sprečavaju opadanje kose i podstiču rast nove.

Međutim, bolje spriječiti nego liječiti i ako možemo da utičemo na to da naše tijelo ne trpi stres i nezdrav način života, onda treba da se potrudimo da ga zaštitimo.

Možda je stvar genetike, ali nije nerješivo

Nasljedni faktori mogu biti glavni uzrok gubitka kose. Ako imate porodičnu istoriju opadanja kose, vjerovatnoća je veća da ćete i sami biti podložni ovom problemu. 

U ovom slučaju, najbolja opcija je da se posavjetujete sa dermatologom ili trihologom kako biste dobili profesionalnu procjenu i preporuke za liječenje.

Hormoni i zbrka koju oni prave

Hormonske promjene mogu takođe biti uzrok opadanja kose. Kod žena, hormonske promjene tokom trudnoće, menopauze ili zbog kontraceptivnih pilula mogu dovesti do gubitka kose. 

Kod muškaraca, povećana količina muških hormona (androgena) može uzrokovati ćelavljenje. U ovim slučajevima, važno je posjetiti endokrinologa ili ginekologa radi dijagnostike i odgovarajućeg liječenja.

Stres može biti odgovoran i u ovom slučaju

Stres može imati negativan uticaj na mnoge aspekte našeg zdravlja, uključujući i kosu. Intenzivan emocionalni ili fizički stres može izazvati privremeno opadanje kose, poznato kao telogeni efluvijum

U ovom slučaju, važno je smanjiti stresne faktore i usvojiti tehnike opuštanja poput joge ili meditacije. Takođe, možete razmotriti konsultaciju sa psihologom ili terapeutom kako biste naučili kako da se nosite sa stresom na zdrav način.

Nekvalitetna ishrana uvijek ostavlja tragove

Nedostatak određenih hranljivih materija, poput gvožđa, proteina, vitamina B i cinka, može uticati na zdravlje kose. Da biste spriječili gubitak kose usljed loše ishrane, važno je da uključite raznovrsnu ishranu bogatu voćem, povrćem, žitaricama, orašastim plodovima i ribom. 

Takođe, možete razmotriti dodatak ishrani koji sadrži hranljive materije bitne za rast kose.

Medicinski tretmani koji su neophodni

Određeni medicinski tretmani, poput hemoterapije ili radioterapije, mogu uzrokovati privremeni gubitak kose. U ovim slučajevima, važno je razgovarati sa ljekarom o mogućnostima za minimiziranje gubitka kose ili o alternativnim tretmanima koji mogu pomoći u ponovnom rastu kose nakon završetka terapije.

Dermatološki problemi

Određeni dermatološki problemi mogu uzrokovati gubitak kose. Na primjer, seboroični dermatitis ili psorijaza vlasišta mogu dovesti do opadanja kose. 

Ni u ovom slučaju ne treba preskočiti ljekara, konkretno dermatologa, sa kojim ćete doći do provjerenih rješenja za vašu situaciju.

Kako da izliječite opadanje kose?

Vidjeli smo da su razlozi brojni, ali da svaki od njih se ne čini beznadežnim i nerješivim. U nastavku teksta dijelimo sa vama popularne tretmane koji mogu oporaviti vašu kosu. 

Naravno, preporučujemo da se konsultujete sa stručnim licem prije nego što donesete odluku.

1. Minoxidil – Minoxidil je jedan od najpoznatijih tretmana za opadanje kose. Dostupan je u vidu losiona ili pjene koji se nanose direktno na kožu vlasišta. Minoxidil stimuliše rast kose i može biti efikasan u usporavanju gubitka kose i podsticanju ponovnog rasta.

2. Finasterid – Finasterid je lijek koji se obično koristi kod muškaraca za liječenje ćelavljenja. On djeluje tako što blokira enzim koji pretvara testosteron u dihidrotestosteron (DHT), hormon koji je odgovoran za opadanje kose kod muškaraca. Međutim, važno je konsultovati se sa ljekarom prije upotrebe finasterida, jer može izazvati neželjene efekte.

3. Terapije svjetlom – Terapije svjetlom, poput niskog nivoa laserske terapije ili terapije LED svjetlom, mogu biti korisne u liječenju opadanja kose. Ove terapije stimulišu folikule dlake i poboljšavaju cirkulaciju krvi u koži vlasišta, što može rezultirati rastom nove kose.

4. Transplantacija kose – U slučajevima gdje je opadanje kose uznapredovalo i druge metode nisu bile uspješne, transplantacija kose može biti opcija. Ovaj hirurški postupak uključuje premještanje zdravih folikula dlake sa jednog dijela tijela na područje koje je ćelavo. Prije transplantacije, važno je konsultovati se sa stručnjakom i razumjeti sve rizike i prednosti ove procedure.

Opadanje kose može biti neprijatan problem, ali uz pravilan pristup i liječenje, moguće je usporiti gubitak kose i podstaći rast nove kose. 

Važno je konsultovati se sa stručnjacima kako biste dobili pravilnu dijagnozu i preporuke za tretman. Takođe, vodite računa o svom opštem zdravlju, ishrani i smanjite stres što je više moguće.

Scroll to Top