NOVINARKA JE REŠILA DA SPROVEDE EKSPERIMENT I JELA JE PO 3 JAJA DNEVNO: Usledilo je veliko iznenađenje koje nije slutila

Velika pompa se napravila oko ove namirnice jer je u zadnje vreme preporučuju svi fitnes treneri.

Jaja imaju široku primenu u kulinarstvu, zbog svoje velike hranljive vrednosi kao i zbog velikog broja raznovrsnih jela koja se mogu pripemiti od njih. Veliki sadržaja proteina i holina jaja svrstava u istu kategoriju kao i meso unutar piramide ishrane.

Sadrže gotovo sve hranljive sastojke potrebne čoveku i zato zauzimaju vidno mesto u ishrani. Zahvaljujući svojoj hranljivosti, ukusu, izdašnosti i mnogostranoj primeni, pri proizvodnji najraznovrsnijih jela, jaja su veoma tražena namirnica. Belančevine jajeta spadaju među najvrednije, jer su lako svarljive i služe kao standard, za merenje kvaliteta proteina u hrani.

Ukoliko se spremaju na pravilan način, izvući ćemo maksimum iz njih, a uprkos tome što su zdrava ne bi trebalo preterivati sa konzumacijom.

Kao i većina dece, moja naklonost prema jajima počela je u detinjstvu prvenstveno sa jednostavnim pecivom za doručak i sendvičima sa salatom od jaja. Kada sam osrasla shvatila sam da su jaja svuda, od kiša do karbonare. Poslednjih godina jaja su postala moderan toper za salate, pice i hamburgere , gastronomska zadovoljstva koja su nastala iz naših kultura povećavajući ljubav prema jelima od farme do stola”, započela je svoju priču Džejmi Stejtis, novinarka sajta The Healthy.

Doručak, Dijeta, Ručak, Jaja
foto: Profimedia

Imajući u vidu sve zdravstvene prednosti jaja, Džejmi Stejtis, novinarka sajta The Healthy odlučila je da jede jaja svaki dan u toku jedne nedelje. Evo šta je ona naučila tokom ovog eksperimenta.

-Za svoj eksperiment, jela sam više od dva jaja dnevno, ponekad i tri. Rešila sam da uvek pri ruci imam tvrdo kuvana jaja jer su savršena užina bogata proteinima pre treninga ili kao užina sredinom dana. (Ako ste i ljubitelj tvrdo kuvanih jaja, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a sugeriše da će ostati sveža nedelju dana u frižideru.). Rešila sam da nastavim da pravim omlet, fritate i kišove kao jednostavne, ali zdrave , načine da iskoristite ostatke povrća, mesa i sira, piše novinarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Jaja
foto: Shutterstock

Pored njihove nutritivne vrednosti, deo privlačnosti jaja je i to što su tako jednostavna za pripremu, a ipak laka za kombinovanje s različitim ukusima. Da bi započela nedelju dana konzumiranja jaja, Stejtis ih je pomešala sa ostacima lososa i napravila fritatu. Poslužila ju je preko rukole koja je bila lagano zalivena limunom i maslinovim uljem, a na kraju je dodala i feta sir.

Sledeći dan joj je bio naporan dok je žurila da se spakuje za put, pa je pokupila mali kiš iz lokalne pekare. Pojela je polovinu kiša sa salatom za ručak i uživala u ostacima ovog jela za doručak sledećeg jutra pre nego što je otišla na put.

Na svoje veliko iznenađenje, Stejtis je primetila da joj je redovno konzumiranje obroka koji sadrže jaja i zdrave masti pomoglo da inače pravi bolje izbore kada je u pitanju nutritivna vrednost stvari koje jede. Na primer, umesto da uzme slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak pre leta koji bi joj doneo malu nutritivnu vrednost, izabrala je da pojede dva tvrdo kuvana jaja. Ona kaže da bi je mafin verovatno ostavio gladnom nakon nekoliko sati, dok su je jaja učinila sitom dok nije došlo vreme za užinu u avionu.

Jaja
foto: Thinkstock

Blog Univerziteta Harvard ističe da su prethodne zdravstvene smernice sugerisale da ljudi ne treba da jedu više od jednog do dva jajeta nedeljno, jer jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, a dnevna granica je 300. Međutim, to se promenilo. Danas, „Harvard Health“ kaže: „Prosečna zdrava osoba verovatno neće imati nikakav problem ako pojede do sedam jaja nedeljno.“

Registrovana dijetetičarka Blanka Garsija kaže da je važno zapamtiti da iako su jaja „veoma hranljiva… to ne znači da treba da se prejedate ovom namirnicom“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: stil kurir


Sponsored ads: