OVE NAMIRNICE MOGU DA UMANJE DEJSTVO LEKOVA: Obavezno čitajte uputstva za tablete

Antibiotici u kombinaciji s mlekom sporije se apsorbuju pa je samim tim i njihovo dejstvo slabo

Kad smo pod terapijom, obično stalno gledamo na sat i pazimo da lekove uzmemo u tačno određeno vreme, ali skoro nikada ne obraćamo pažnju na to šta jedemo pre ili posle njihovog uzimanja. Iako u receptima piše s kojom hranom i pićem tablete ne smeju da se kombinuju, većina pacijenata ne čita uputstvo, pa konzumira i namirnice koje poprilično umanjuju dejstvo leka.

Grejpfrut i tablete ne idu zajedno

Ako uzimate lekove za sniženje holesterola, nikako ne bi trebalo da jedete veće količine grejpfruta. Iako je ova namirnica jedno od najboljih oružja u borbi protiv lošeg holesterola, u kombinaciji s tabletama pojačava dejstvo statina, i to do opasnog nivoa. Konzumacija ovog voća ne preporučuje se uz lekove protiv alergija, pritiska i depresije, kao ni u kombinaciji s kontraceptivnim pilulama, jer se neki sastojci iz njega razgrađuju preko enzima u jetri, pa ona ne može istovremeno da razgradi i lek, koji u tom slučaju postaje otrov u organizmu, jer ga ima previše.

kalcijum, Tablete, Šumeće tablete
foto: Shutterstock

Mleko i antibiotici – ne nikako

Antibiotici u kombinaciji s mlekom sporije se apsorbuju, a posledica je njihovo slabije terapeutsko dejstvo. Pojedine vrste sireva, kao što je parmezan, usporavaju delovanje antidepresiva, baš kao i bakalar, feferoni i pileća džigerica. Ako koristite diuretike, ne bi trebalo da jedete banane, paradajz i krompir, jer te namirnice, odnosno njihova kombinacija, uzrokuju gomilanje kalijuma u organizmu.

Oprez s vitaminom K

I biljna vlakna su loša u kombinaciji s lekovima, jer usporavaju njihovu apsorpciju, a to se naročito odnosi na digoksin, vrlo raširen lek za srčane bolesnike. Hranu bogatu vitaminom K treba da izbegavaju pacijenti koji koriste tablete za razređivanje krvi, jer on utiče na proces zgrušavanja. Zato budite oprezni sa spanaćem, kupusom, peršunom, pasuljem, ali i ribom, jer su to namirnice koje u sebi sadrže vitamin K.

Ako vam nešto nije jasno, pitajte lekara

Činjenica je da se stalno otkrivaju nove nepoželjne kombinacije hrane i lekova, pa pacijenti, pre nego što započnu s terapijom, treba dobro da prouče uputstvo za upotrebu leka, ali i da obavezno pitaju lekara ili farmaceuta sa čim on sme ili ne sme da se kombinuje, a ne samo u koliko sati treba da se popije.

Izvor: stil.kurir.rs

Scroll to Top