OVE NAMIRNICE RAZARAJU PANKREAS, UPOZORAVA DR MARIJA KLEVEL: Pod hitno ih izbacite iz ishrane!

Sponsored ads:

Ako se jede često, ova hrana može da uništi ovaj organ

U odnosu na pre 10 godina, zapaljenje pankreasa ili neki drugi vid poremećaja rada ovog organa sada se javlja tri puta češće.

Najčešći uzrok je loš izbor hrane, kaže endokrinolog Marija Kolaco-Klevel.

Napominje da su u najvećem riziku od oboljenja pankreasa osobe starosti između 20 i 40 godina. Hrana koja je bogata ugljenim hidratima i mastima je najlošiji izbor i nepovoljno deluje na ovaj organ. U velikom broju slučajeva dovodi do komplikacija, zato je neophodno ovu hranu potpuno izbaciti iz iahrane ili makar svesti na minimum.

Doktorka je navela i koje namirnice su “smrt” za pankreas:

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

“Namirnice koje sadrže trans masti, boje i konzervanse, jela sa visokim sadržajem masti i brzih ugljenih hidrata, poluproizvodi, peciva, gazirana pića i slatkiši pre ili kasnije mogu da izazovu zapaljensko oboljenje pankreasa – pankreatitis”, upozorila je.

Najčešći simptomi pankreatitisa:

  • težina u stomaku
  • mučnina
  • poremećaj stolice
  • nadimanje
  • bol u gornjim delovima i desnom hipohondrijumu (deo tela ispod rebara, gde su jetra, želudac i slezina)

Dr Marija je napomenula da se ovi znaci primećuju i kod drugih bolesti. A prekomerna težina, neravnoteža u ishrani, pušenje i preterana konzumacija alkohola su najveći faktori rizika za pankreatitis.

Dodaje da, ukoliko primetite neke od ovih simtoma, nikako se ne lečite na svoju ruku već odete kod lekara na detaljnu analizu.

Izvor: stil.kurir.rs / mondo


Sponsored ads: