PREHRANA KOJA TOPI KILOGRAME, A JEDETE ŠTO ŽELITE: U 30 dana je ova dijeta mnogima promijenila život

Povremeni post jako je dobar za detoks organizma, a postoji i hit fasting dijeta koja je postala omiljen izbor onih koji žele očistiti tijelo od toksina.

Ako do sada niste čuli za fasting dijetu, točnije za ovaj način prehrane, sada je krajnje vrijeme da se to promijeni.

Riječ je naime o tipu prehrane koji vam može u samo mjesec dana posve promijeniti život i omogućiti vam da se dovedete u formu života i detoksicirate tijelo, a da se ne odričete najdraže hrane.

Naime, fasting, odnosno dijeta posta jamči da će vam se ubrzati metabolizam, očistiti crijeva i regenerirati cijeli organizam, a pri tome ćete smanjiti i broj na vagi. Najbolji se rezultati dobivaju ako se odlučite trajno hraniti u skladu s principima posta, ali se prve razlike na tijelu vide već nakon 30 dana.

Kako funkcionira fasting dijeta?

Iako post mnoge odbija u startu jer za mnoge simbolizira gladovanje, zapravo se radi o jako popularnom konceptu prehrane koji zagovara hranjenje u modelu 16:8, odnosno, konzumaciju hrane kroz 8 sati u danu dok ostalih 16 ne jedete ništa. Iako na prvi pogled može djelovati zastrašujuće ne jesti 16 sati, pola tog perioda zapravo možete prespavati, pa se stvar odjednom čini puno izvedivijom.

Ono što je odlično kod ovog načina hranjenja jest da vrijeme posta prilagođavate svojim navikama te možete postiti kada god vam odgovara, a ne treba to biti ni svaki dan isto vrijeme, ovisno o tome kako vam se mijenja raspored. Jedino što je bitno jest da ne jedete 16 sati, a jedete najviše 8. Na fasting dijeti možete jesti što god želite IZVOR: INSTAGRAM

Na primjer, ako ste posljednji puta jeli u 18 sati, prvi puta možete jesti sljedećeg dana u 10 ujutro. Ova dijeta omiljena je i zbog toga što ne morate misliti o unaprijed pripremljenim obrocima i kupovini namirnica koje inače ne konzumirate, kao što je slučaj sa paleo i keto dijetom.

Važna informacija jest ta da tijekom perioda kada se jede možete jesti koliko želite i što god želite. Naravno bez pretjerivanja, a pogotovo nadoknađivanja. U principu: hranite se na način na koji to inače radite.

Međutim, tijekom onih 16 sati kada nije dozvoljena konzumacija hrane nije dozvoljena ni konzumacija sokova i voća na primjer. Tijekom tog perioda poželjno je da se pije što više tekućine. Dozvoljena je naravno voda. Čaj i kava se mogu konzumirati, ali bez ikakvih zaslađivača. I ne, nije dozvoljena čak ni limunada pa ni žvakaća guma (koja sadrži šećer). Fasting dijeta čisti organizam i skida kilograme IZVOR: UNSPLASH

Zašto baš ova dijeta i koje su njezini benefiti?

Tijekom redovne konzumacije obroka u tijelo zahvaljujući hrani unosimo energiju, ali uglavnom i mnogo više energije no što je našem tijelu nepotrebno. Dio te energije se skladišti i čuva za sljedeće korištenje – recimo prvo veće iscrpljivanje, dok drugi dio direktno formira masti u mišićima.

Naime, nivo inzulina (koji je ključan hormon prilikom skladištenja energije) povećava se tijekom jela te se višak energije jednim dijelom raspoređuje u jetri, dok drugim dijelom pomaže pri formiranju masti na mišićima. Kada je nivo inzulina visok, šećeri iz krvi pretvaraju se u masti, a zatim gomilaju salo na mišićnoj masi.

Međutim, kada je nivo inzulina nizak (kao što je to slučaj tijekom perioda ne konzumiranja hrane, odnosno fastinga), organizam dobiva signal da otpočne sa sagorijevanjem ovih skladištenih (ili nepotrebnih) masti. Ujedno, ovaj proces označava početak balansa u vašem organizmu i početak faze mršavljenja. Fasting dijeta zagovara model hranjenja 16:8 IZVOR: UNSPLASH

Prvi značajniji rezultati vidljivi su nakon mjesec dana, dok oni dugoročniji od dva i tri mjeseca doprinose smanjenu težine do deset kilograma i više. Ako vam se ovaj režim prehrane svidi zbog svih njegovih benefita, ali ne želite zauvijek živjeti na njemu, nakon 16:8 modela, u svoj raspored možete uvrstiti 5:2 model. 5:2 režim prehrane podrazumijeva da pet dana tjedno jedete redovno, dok dva dana postite praktično cijeli dan.

Fasting dijeta osmišljena je nakon otkrića Yoshinori Ohsumija, japanskog znanstvenika koji je zahvaljujući svom otkriću o reciklaži staničnih komponenti 2016. godine dobio Nobelovu nagradu. Ohsumi je došao do otkrića autofagije: procesa koje stanice koriste ne bi li reciklirale i razgradile stanične komponente. Stanice svoje dijelove recikliraju samo u određenim vremenskim intervalima, onda kada im mi to omogućimo, a to se događa kada je tijelo u fazi fastinga ili periodičnog gladovanja.

U posljednjih godinu dana ova dijeta postala je masovno popularna i na našim prostorima.

Izvor: story.hr

Scroll to Top