PREPUNE VITAMINA, MALO KALORIJA: 5 najzdravijih vrsta ribe sa niskim sadržajem masti!

Sponsored ads:

Riba se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svetu. Bogata je proteinima (koji se, inače, iz nje bolje apsorbuju nego iz mesa), zdravim masnim kiselinama, jodom, fosforom i vitaminima B.

Pored svih zdravstvenih koristi koje pružaju telu, neke vrste ribe sadrže puno masti, zbog čega uvek ne mogu da se uklope u vaš dnevni unos kalorija. U našem članku govorimo o 5 najkorisnijih vrsta nemasne ribe koje treba dodati vašoj ishrani.

Bakalar

Bakalar je bogat izvor kompletnih proteina, mnogih makro i mikroelemenata. Istovremeno je malo kalorija (90 kcal po porciji) i praktično ne sadrži masti. Bakalar pečen ili baren na pari je odličan za dijetalnu večeru, posebno ako dodate povrće.

Pastrmka

Pastrmka je bogata vitaminima A, B12 i D, kao i kompletnim proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Omega 3 su neophodne za jačanje zidova krvnih sudova, kontrolu nivoa holesterola u krvi i sprečavanje kardiovaskularnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Tuna

Tuna se smatra jednom od najzdravijih vrsta riba. 100 grama tunjevine sadrži rekordnih 22 g proteina, polovinu dnevnog unosa vitamina D i u potpunosti pokriva telesnu potrebu za najvažnijim elementom u tragovima – selenom. Tunjevina se može kupiti sveža ili konzervirana (važno je da bude u sopstvenom soku, a ne u ulju). Možete je dodati salatama i sendvičima.

Sardine

Sardine su bogat izvor vitamina B12, koji je telu potreban za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), regulaciju nervne funkcije i sintezu nukleinskih kiselina. Pored toga, redovno konzumiranje sardina može smanjiti loš holesterol i sprečiti kardiovaskularne bolesti.

Tilapija

Tilapija je skladište vitamina i minerala: sadrži vitamine B, E, K, soli fosforne kiseline, korisne masne kiseline, magnezijum, selen, cink i gvožđe. Pored toga, 100 grama tilapije sadrži polovinu dnevne vrednosti kompletnih proteina, dok je sadržaj kalorija u ribi relativno nizak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: Stil / harpersbaazar.rs


Sponsored ads: