Saveti kako da vaša zdrava hrana ostane što duže sveža

Sponsored ads:

Pravilan odabir zdravih i svežih namirnica je prvi uslov da one imaju dugačak vek trajanja. Zato kada u supermarketu, prodavnici ili pijaci kupujete voće, povrće ili meso birajte ono koje vam na oko izgleda najlepše i najzdravije.

Međutim, isto tako je veoma bitno da kada namirnice donesete kući, pravilno rasporedite i skladištite, kako bi što duže održali njihovu svežinu i tako iskoristili njihove najbolje, najzdravije i najhranljivije sastojke. Evo nekoliko saveta kako da to učinite.

#1 Meso čuvajte kraće vreme u frižideru ili ga zamrznite

Svi se slažemo da meso nije zdravo konzumirati u velikim količinama, to su dokazala i brojna istraživanja, ali odgovarajuća količina i pogotovo određene vrste mesa svakako imaju pozitivan uticaj na naše zdravlje, kao na primer riba. 

Važno je znati da je meso, pored mlečnih proizvoda, jedna od namirnica koja se najbrže kvari. Čak i meso koje je sveže ne možete čuvati duže od par dana u frižideru, jer će se u njemu razviti bakterije i plesni koje mogu biti opasne po život ljudi. Ipak, pravilnim zamrzavanjem mu možete  produžiti vek trajanja.

Kako čuvati meso u frižideru?

Ribu, teletinu ili piletinu treba čuvati na najhladnijem mestu u frižideru. Najbolje bi bilo skladištiti ih u fiokama koje su za to namenjene. Temperatura unutar rashladnog uređaja treba da bude od 0⁰C do 4⁰C.

Na ovoj temperaturi crvena mesa mogu u frižideru ostati najviše do 7 dana. Kad je reč o piletini to vreme se znatno skraćuje i ono iznosi dva do tri dana. Sa druge strane kada je u pitanju riba, svežu je takođe možete čuvati najviše dva do tri dana u frižideru, a termički obrađenu najviše do pet dana.

Kako da pravilno zamrznete meso?

Bilo da su pitanju horizontalni ili vertikalni zamrzavači i da želite da zamrznete svinjsko meso, teletinu, piletinu, ribu, slaninu, kobasicu ili neke druge mesne prerađevine, najvažniji korak je da je dobro hermetički zatvorite.

Takođe, prilikom pakovanja obavezno treba istisnuti sav zaostali vazduh i složiti ga tako da između ambalaže ostane malo mesta. Na ovaj način vazduh koji kruži u zamrzivaču lako može da zamrzne spakovano meso. Nakon što organizujete i složite kese sa mesom, nemojte neko vreme otvarati rashčadni uređaj za zamrzavanje hrane. Važno je da se što pre temperatura u zamrzivaču spusti do odgovarajućeg stepena, tako da se namirnice brzo zalede.

Sirovo životinjsko meso može se držati u zamrzivaču i do devet meseci. Mleveno meso tri do četiri meseca, a ribu ne bi trebalo da držite u zamrzivaču duže od dva do tri meseca.

#2 Povrće, hrana bogata vlaknima

Dok jednu vrstu povrća možete čuvati u frižideru, drugu ne možete. Neko povrće se odlično zamrzava dok se neka druga vrsta povrća ne može zamrznuti. Ali gotovo svakom povrću možete produžiti vek trajanja ako se pridržavate sledećih jednostavnih saveta.

Stavite papirne ubruse u fioku u frižideru gde stavljate zelenu salatu i drugo povrće. Kuhinjski ubrusi će upiti vodu koja se stvorila kondenzacijom dok se povrće hladilo. Na taj način povrće ćete duže održati u svežem stanju, a frižider čistijim.

Ne držite jabuke zajedno sa povrćem – osim ako to nije krompir

Niko ne želi da sprema proklijali krompir. Ne samo što je mekan i teže ga je oljuštiti, već gubi na ukusi i postaje gorak. Kako biste sačuvali njegovu svežinu, najbolje je da u vreću u kojoj čuvate krompir stavite par jabuka (u zavisnosti koliko krompira imate). Jabuke proizvode gas etilen, koji krtolu održava svežom i čvršćom. Na taj način možete produžiti svežinu krompiru za još nekoliko nedelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Postoji povrće koje ne treba čuvati u frižideru

Ako paradajz skladištite u svom rashladnom uređaju ne samo da nećete uspeti da mu produžite svežinu, već će izgubiti ukus a sočni unutrašnji deo, neće biti više tako dobar. Zato je najbolje da paradajz držite na radnom stolu, kako bi mogao da dostigne punu zrelost. Osim paradajza u frižideru ne bi trebalo držati krompir i luk, mada bi trebalo da ih čuvate na hladnom i tamnom mestu.

#3 Voće, hrani mozak i hidrira telo

Većina ljudi uživa u voću i verovatno da svako od nas ima ono koje najviše voli. Međutim, voće uglavnom ima tendenciju da jako brzo truli. Zato, kako bi što duže uživali u slatkim i kiselkastim sokovima i kako ne biste morali da bacate ono koje propadne, evo nekih saveta za određene vrste voća.

Ne odvajajte banane pre nego želite da ih pojedete

Možda mislite da radite super stvar ako banane koje ste nedavno kupili razdvojite pojedinačno i tako ih ostavite u frižider. Zapravo, trik je u tome da sprečite da postanu braon i da im zadržite žuto-zelenu boju što je duže moguće. To ćete najlakše učiniti ako ne razdvajate banane, a dršku na kojoj su zajedno rasle umotate u prozirnu foliju. Kada budete poželeli da jedete banane, sa drške otkinite samo onoliko koliko ćete pojesti. Ovo bi trebalo da vam produži svežinu vašeg omiljenog voća za još tri do pet dana.

Držite jabuke dalje od drugog voća i povrća

Etilen je možda dobar kada je u pitanju krompir, ali je zato loš kada su u pitanju gotovo sve druge namirnice.  Zato jabuke držite izvan posude u koju stavljate drugo voće i povrće. Tako ćete najbolje zaštititi druge namirnice od ubrzanog propadanja i truljenja.

Suvo grožđe držite hermetički zatvorenim

Suvo grožđe može dugo trajati ako ga pravilno čuvate. Najbolje je staviti ga u hermetički zatvorenu teglu i na taj način će održati vlagu, ukus i oblik i biće savršen da ga dodate u kolač ili jutarnji musli. Ako vam se ipak bobice grožđa previše osuše, možete ih napariti kako bi povratile oblik i teksturu.

#4 Tretirajte sveže začinsko bilje kao buket cveća

Najbolje je da kupujete onoliko svežeg začinskog bilja koliko vam je potrebno za jedno kuvanje. Međutim, ako želite da kupite više kako ne biste stalno išli u prodavnicu ili na pijacu, najbolje je da one stabljike koje ne iskoristite odložite u čašu sa vodom i stavite na dasku na prozoru, baš kao što to radite sa cvećem. Ako ste maštoviti, možete staviti i nekoliko različitih biljnih vrsta na sto kada večerate, pa neka svako sam odabere začin kojim želi da ukrasi svoju večeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Nadamo se da će vam ovi naši saveti pomoći da sačuvate svežinu i hranjive materije koje se nalaze u vašim namirnicama na najbolji mogući način i da iz njih iskoristite maksimum.


Sponsored ads: