Vašem organizmu je potreban vitamin E, a evo zašto!

Sponsored ads:

Vitamin E je izvrstan za ljepotu i zdravlje, bilo da ga konzumirate ili nanosite na kožu. Ima snažna antioksidativna svojstva, a time i smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu.

Zbog toga se provodi sve veći broj istraživanja na temu vitamina E, kako bi se saznalo više o njegovim blagotvornim svojstvima.

Vitamin E pomaže u prevenciji srčanog i moždanog udara, smanjuje razinu štetnog (LDL) holesterola, koji povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. On također pomaže u sprečavanju grčeva u mišićima i sindrom nemirnih nogu.

Smanjuje rizik od razvijanja određenih vrsta raka te štiti stanice od oštećenja DNK, koje mogu dovesti do stvaranja malignih stanica. On također usporava širenje stanica raka i jača imunološki sisiem.

Smanjuje oštećenje tkiva pluća uzrokovane onečišćenjem. Smanjuje štetne učinke zagađivača kao što su dušikov oksid. Vitamin E pomaže u kontroli razine šećera u krvi, što može učiniti život lakšim za dijabetičare. Ubrzava razgradnju glukoze i povećava osjetljivost na inzulin.

Ublažava simptome menopauze, posebno toplinske valove. Vitamin E također pomaže u regulaciji reproduktivnih hormona, poboljšava pokretljivost spermija i ublažava simptome fibrocistične bolesti dojke. Iako se ne zna tačan način djelovanja, brojne studije pokazale su da je uistinu učinkovit.

Također pomaže u prevenciji oštećenja vida, pojave katarakte i makularne degeneracije. Smanjuje upale u tijelu te ublažava bolove uzrokovane artritisom. Možete ublažiti bolove u mišićima uzrokovane vježbanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Vitamin E ubrzava proces zacjeljivanja rana i smanjuje rizik od ožiljka. Također pomaže u sprečavanju oštećenja kože i prijevremene znakove starenja. Pomaže u ublažavanju simptoma određenih bolesti kože, kao što su psorijaza, ekcem, akne itd. Te također može pomoći u liječenju vrlo suhe kože.

Vaš cilj bi trebao biti svakodnevni unos određenih namirnica kako biste upotpunili tjelesnu dnevnu potrebu za vitaminom E. Donosimo Vam listu najpoznatiji namirnica koje su bogate vitaminom E:

– Orašasti plodovi i sjemenke
– Avokado
– Žumanjak
– Pšenične klice
– Tamno zeleno lisnato povrće
– Masline
– Zelena paprika
– Rajčice
– Bundeve
– Kivi
– Papaja
– Mango

Stručnjaci vjeruju da je dnevna potreba za unos najmanje 200 mg. Maksimalna dnevna doza je 1000 mg, jer sve iznad toga može ugroziti zdravstveno stanje cijelog organizma.

Uzimanje dodataka vitamina E posebno se preporučuje osobama:

– Prekomjernim pušačima i alkoholičarima
– Koji ne unose adekvatnu količinu masti u organizam
– Žive u onečišćenim područjima
– Pate od kroničnog stresa
– Oni koji su u obitelji imali slučajeva srčanih bolesti ili raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: narodnilijek.com


Sponsored ads: