/Zašto je laganija ishrana tokom ljeta preporučljiva

Zašto je laganija ishrana tokom ljeta preporučljiva

Dok je jesenji i zimski period u znaku slava i praznika na kojima se uvijek puno pojede i popije, a jaka hrana ne predstavlja nikakav problem, ljetnje temeprature nas obično udalje od frižidera i obimnih porcija. Zašto se to dešava?

S obzirom na visoke temeprature našem organizmu postaje teže da vari tešku hranu, pa takav proces oduzima dosta energije. Osim toga, suv vazduh i visoka temepratura stvaraju veću potrebu za tečnošću, pa tako osvježenje tražimo i u hrani koju jedemo. Evo više riječi na tu temu.

Hrana kao osvježenje tokom ljetnjih dana

Bilo da ljeto provodite u gradu, ili putujete van gradske vreve, jedan od načina da učinite odmor za leto onakvim kakvim baš vi želite, je i da vodite računa o tome kako ćete se hraniti tokom ljeta. Kvalitetan izbor hrane ćeznačajno uticati na to da se osjećate dobro i prijatno, dok će nepažnja po ovom pitanju izazvati osjećaj težine u tijelu.

S obzirom na to da ljeti svi težimo da se rashladimo, jedan od načina na koji se to može postići je i biranjem namirnica koje konzumiramo. Hrana koju unosimo tokom ljeta treba da nam da dovoljno energije, enzima, vitamina i tečnosti, ali “da nam ne pada teško”.

Zato ljeti treba unositi najviše povrća i voća, i to u što svježijem stanju. Uz  voće i povrće savjetuje se i konzumiranje žitarica,  kao i osvježavajućih mliječnih proizvoda, poput jogurta i mladog sira.

Zašto se ljeti preporučuje unos svježeg voća i povrća?

Da li ste primjetili da vam određena kuvana jela manje prijaju tokom ljeta nego u neko drugo doba godine, i da imate veću potrebu za svježim namirnicama? Postoji objašnjenje za ovu pojavu.

Dakle, dugom termičkom obradom, odnosno kuvanjem, pečenjem, i dinstanjem, namirnice gube svoje enzime kao i određene vitamine koji su nam tokom ljeta izuzetno potrebni. Zato se preporučuje što više svježeg povrća i voća, koga tokom ljeta zaista ima u izobilju.

S druge strane, kada su temperature visoke nismo baš radi da previše vremena provodimo u zagrijanoj kuhinji pored šporeta, već želimo da naš obrok što pre pripremimo, a potom ga i pojedemo sa lakoćom.

Koje namirnice nepovoljno utiču na naš organizam tokom ljeta?

Baš kao što postoje namirnice koje rashlađuju naš organizam, i pomažu mu da se osvježi i okrijepi tokom visokih ljetnjih temperatura, dajući mu sve potrebne vitamine i minerale, tako postoje i namirnice koje izazivaju suprotan efekat, odnosno griju naš organizam onda kada nam je to najmanje potrebno.

Namirnice koje zagrijavaju organizam su crvena mesa, sve vrste suhomesnatih proizvoda, jaja, prekuvana i začinjena hrana, kao i pržena i pohovana hrana. Takođe, đumbir se ljeti teže vari, a preporučuje se i da ne unosite mnogo alkohola tokom ljetnjih dana, jer on dodatno dehidrira vaš organizam.

Ideje za obroke tokom ljeta

Evo praktičnih savjeta kako da organizujete svoje obroke tokom ljeta i šta biste to mogli da jedete za doručak, ručak i večeru. Ove ideje su podložne promjenama i vašem prilagođavanju.

Doručak

Za doručak možete odabrati žitarice u kombinaciji sa sojinim mlijekom ili jogurtom. Sjajna ideja je da uzmete grčki jogurt, koji je kremastiji i odlično se slaže sa žitaricama i svježim voćem po izboru.

Ovo je izbalansiran doručak koji će vam dati dovoljno energije za dobar početak dana, a uz to će vas zasititi i osvježiti – sve što vam je potrebno za jedno ljetnje jutro.

Tokom dana možete konzumirati svježe voće za užinu, ali vodite računa da ne pretjerate jer i voće ima svoje šećere koji mogu usporiti razgradnju masti u organizmu.

Ručak

Za ručak možete odabrati bijelo meso ili ribu, sa grilovanim povrćem, pirinčem i svježom salatom. Paradajz, krastavac ili zelena salata sa mladim lukom dio su svake ljetnje trpeze. Može odabrati i neko vegetarijansko jelo, kao što su grilovane tikvice, patlidžan, pečurke u paradajz sosu, ili rižoto sa povrćem.

Večera

Večera bi trebalo da bude lagana i da se konzumira tri sata prije odlaska u krevet. Nemojte je preskakati jer i ona važan obrok. Za večeru možete odabrati neki namaz koji ćete jesti uz hleb ili dvopek po želji. Kao ideju za namaz vam predlažemo humus koji možete kupiti, ali i napraviti sami.

Vjerujemo da su vas ovi savjeti podsjetili na značaj laganije ishrane tokom ljetnjeg perioda, a možda vas i usmjerili ka tome da izbjegavate teške obroke tokom ljeta i na taj način uživate u suncu i visokim temepraturama na pravi način.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.oazaznanja.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.