/Zbog čega je svinjska mast zdrava?

Zbog čega je svinjska mast zdrava?

Svinjska mast je godinama nepravedno bila zanemarivana, a ugled su joj umanjile tvrdnje kako njen sastav narušava ljudsko zdravlje.

Ali, posljednja istraživanja idu u prilog masti. Štaviše, smatra se da je čak i zdrava za tijelo.

Naravno, kao i sa svim ostalim, s mašću ne treba pretjerivati, ali svakako zaslužuje da bude dijelom svakog domaćinstva baš kao u vremenima naših baka.

Ovo su prednosti masti

– Po svom sastavu svinjska mast je 40% zasićena masnoća dok je, na primjer, kokosovo ulje 85% zasićena mast. Većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana sa nižim nivoom lošeg holesterola.

– U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu.

– Svinjska mast ima visoku tačku ključanja. Tačnije, svoju strukturu ne mijenja prilikom zagrevanja iznad 250 stepeni Celzijusa. Stoga, namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikalakoji se u slučaju drugih rastvorljivih namirnica, poput putera, povećavaju prženjem.

Naravno, konzumacija pržene hrane u većim količinama se ne preporučuje, ali kada to i činite posegnite za dobrom starom masti.

 
– Masnoće iz masti imaju sve prednosti te je dokazano kako su tijelu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, ali u manjoj količini nego što se kroz prošlost koristila.

– Mast sadrži kalorije, ali istraživanja potvrđuju kako je riječ o zasitnoj namirnici koja stvara duži osjećaj sitosti.
Prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju te pomažu apsorpciji vitamina. Svinjska mast sadrži holesterol koji se u tijelu, pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma.

Izvor: dnevno.rs / Preuzeto sa: alternativaljekovitogbilja