6 starih budističkih mudrosti za svaki dan: donose sreću, zdravlje i lepu budućnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa/ Sponsored ads:

Budističke mudrosti koje vam mogu doneti sreću i blagostanje svakog dana – lako su primenjive u životu!

1. Pazite šta konzumirate

Uvek pazite kako hranite svoje telo i budite zahvalni na vitalnosti koju vam daje dobra hrana.

Pažljivo razmislite pre nego što kupite neku materijalnu stvar – da li vam je ona zaista potrebna ili imate želju da to posedujete koja je brzo prolazna. Duboko udahnite, razmislite i videćete da već imate dovoljno.

2. Stanite. Udahnite. Slušajte

Pažljivo birajte reči koje izgovarate. Pre nego što nešto brzo izgovorite, stanite i razmislite. Do čega će vaše reči dovesti? Šta šire oko sebe – razdor ili ljubav?

Slušajte pažljivo ljude sa kojim razgovarate. Dobar slušalac poseduje fantastičnu moć komunikacije. Samo slušanjem uspevate da razvijete međusobnu toleranciju, razumevanje i ljubav.

3. Vežbajte zahvalnost

Osvestite sve što posedujete. Ako redovno vežbate svesnu zahvalnost, to će doneti da svakodnevno osećate sve bolju povezanost sa svojim životom. Budite podjednako zahvalni za sve srećen stvari i sve izazove i iskušenja. Živimo u nemirnim vremenima kada se svako od nas suočava sabrojnim razočaranjima, iskušenjima i problemima. Ako ste zahvalni na svakoj životnoj lekciji, makar ona bila teška, oslobodićete se osećaja gubitka i stećićete pozitivan aspekat života koji vam pomaže da jednostavno živite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Delite radost, a ne negativno. Naučite da uživate u tuđoj sreći, a vaša će se sreća više puta povećavati – ovo je najbolji lek protiv zavisti.

4. Negujte empatiju i ljubaznost

Primetite kada je ljudima iz vašeg okruženja potrebna pomoć i pružite je bez odlaganja. Pokušajte da smanjite nečiju patnju kada god je to u vašoj moći. Posmatrajte životne situacije sa više aspekata.

Ako ne možete da čujete tuđu tugu, to je verovatno jer niste zalečili rane na svojoj duši. Negujte empatiju prema sebi i drugima.

5. Otkrijte mudrost

Negujte znatiželjan i gladan um. Takav um pomaže da se pronađe prava mudrost koja, zauzvrat, pomaže da se reše problemi i usmere druge na pravi put. Dakle, znanje transformirano u mudrost na kraju vodi do sreće.

6. Prihvatite promene

Promene su sastavna istina našeg života.

Umesto da im se opirete i bežite od njih, prihvatite ih i prilagodite se toku sopstvenog života.

Možda na početku izgledaju zastrašujuće, ali nikada ne zaboravite da vam promene mogu doneti sjajne nove mogućnosti.

Izvor: Lovesensa