Autom do Novog Sada – šta sve obići

Zašto posjetiti Novi Sad? Kao skriveni dragulj Srbije, Novi Sad fascinira turiste svojom raznovrsnošću. Od kulturnih znamenitosti do prirodnih ljepota, svaki kutak ovog grada nudi nešto jedinstveno. 

Pored rijeke Dunav leži Petrovaradinska tvrđava, sa koje se pruža spektakularan pogled na cio grad. Šetnja kroz centar vodi vas kroz istoriju, arhitekturu, i urbani duh, koji se osjeća u svakom koraku. U nastavku teksta nabrojaćemo neke od lokacija Novog Sada koje morate posjetiti.

Glavne atrakcije

Prije nego što krenete na ovo nezaboravno putovanje, obavezno odvojte vrijeme da provjerite sve sisteme vašeg automobile. To podrazumijeva provjeru pritiska u gumama, nivoe ulja motora i drugih tečnosti, stanje akumulatora i bilo koje druge provjere kojih se sjetite. Ako vam stane auto na Petrovaradinu, Limanu ili bilo kom delu Novog Sada, obezbijedite broj pouzdane šlep službe kako biste mogli pravovremeno da reagujete. A sada, pogledajmo šta to Novi Sad nudi svojim posjetiocima.

Glavne atrakcije Novog Sada uključuju istorijske i kulturne znamenitosti koje predstavljaju srž grada, kao i prirodne ljepote. Najpoznatija atrakcija grada je Petrovaradinska tvrđava, impresivna barokna struktura iz 17. vijeka koja dominira lijevom obalom Dunava, pružajući posjetiocima prelijepe poglede na grad, a tokom ljeta je domaćin poznatog muzičkog festivala EXIT. Uz sam Dunav, šetalište pruža mogućnost za opuštanje i rekreaciju.

Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava je istorijska i vojna građevina koja dominira panoramom Novog Sada. Izgrađena je krajem 17. i početkom 18. vijeka, i poznata je kao “Gibraltar na Dunavu”. Ovaj impozantan objekat pruža posjetiocima spektakularne poglede na Dunav i grad. 

Bogata je istorijskim sadržajem, uključujući muzeje, umjetničke galerije i različite kulturne manifestacije. Posjetioci mogu istražiti kilometre podzemnih tunela tvrđave, doživjeti duh prošlih vremena i uživati u brojim restoranima i kafićima smještenim u njenim zidinama.

Dunavski park

Dunavski park je jedno od najljepših zelenih oaza u Novom Sadu, smješteno u samom centru grada.

 1. Veliko jezero sa labudovima – Glavna atrakcija parka koja privlači posjetioce svih uzrasta.
 2. Muzej Vojvodine – Impozantna zgrada koja se nalazi u neposrednoj blizini parka.
 3. Spomenici i skulpture – U parku se mogu vidjeti mnogi spomenici, uključujući bisti poznatih vojvođanskih umjetnika i naučnika.
 4. Igrališta za djecu – Savršeno mjesto za porodični izlet.
 5. Botanički vrt – Zbirka zanimljivih biljnih vrsta koja dodaje šarm parku.

Ovaj park je idealan za šetnju, opuštanje ili piknik uz prijatelje i porodicu. Tokom godine, Dunavski park često bude domaćin različitih kulturnih manifestacija i festivala. Posjetite Dunavski park i uživajte u njegovoj ljepoti i mirnoj atmosferi koju pruža.

Kulturne znamenitosti

Novi Sad je dom mnogih kulturnih znamenitosti od kojih se izdvaja Srpsko narodno pozorište, koje pruža raznovrsne predstave i druge kulturne događaje tokom cijele godine. 

Pored pozorišta, posjetioci mogu istražiti i Muzej savremene umjetnosti Vojvodine, koji izlaže djela vodećih jugoslovenskih i međunarodnih umjetnika, čime omogućava jedan jedinstven prikaz umjetničke scene. Takođe, tu je i čuvena Galerija Matice srpske koja posjeduje impozantnu zbirku srpskog slikarstva od 16. do 20. vijeka.

Muzeji i galerije

Novi Sad se može pohvaliti velikim brojem muzeja i galerija, koje nude bogatstvo istorijskih i umjetničkih blaga. Jedan od najvažnijih muzeja u gradu je Muzej Vojvodine, koji pruža sveobuhvatan prikaz istorije i kulture regiona od praistorije do savremenog doba

Posebna pažnja posvećena je etnološkoj zbirci, koja uključuje eksponate iz svakodnevnog života ljudi u Vojvodini. Pored toga, Gradski muzej smješten je u Petrovaradinskoj tvrđavi i izlaže bogatu arheološku, istorijsku i umjetničku građu. Posjetioci mogu saznati više o burnoj prošlosti tvrđave i njenom strateškom značaju tokom vjekova.

Galerija Matice srpske jedna je od najznačajnijih umjetničkih institucija u Srbiji, i posjeduje izuzetnu zbirku srpskog slikarstva. Redovne izložbe i kulturni programi pružaju priliku za dublje upoznavanje sa istorijom i razvojem srpske umjetnosti. Takođe, omogućavaju posjetiocima da uživaju u savremenim umjetničkim pravcima i radovima mladih umjetnika.

Sinagoga u Novom Sadu

Sinagoga u Novom Sadu je jedan od značajnih kulturnih i istorijskih spomenika grada, prepoznatljiv po svojoj impozantnoj arhitekturi i bogatoj istoriji.

 1. Arhitektonske karakteristike – Sinagoga je izgrađena 1909. godine u secesijskom stilu, a njena unutrašnjost je bogato ukrašena.
 2. Istorijski značaj – Tokom Drugog svjetskog rata služila je kao skladište, što je dodatno obogatilo njenu istorijsku vrijednost.
 3. Kulturni događaji – Danas se koristi kao koncertna dvorana zbog svoje vrhunske akustike i redovno hostuje kulturne manifestacije.

Sinagoga je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje istorije i arhitekture, pružajući posjetiocima jedinstven uvid u prošlost. Posjeta Sinagogi može biti dio šireg kulturnog obilaska, uključujući i druge istorijske spomenike u Novom Sadu.

Prirodne ljepote

Ukoliko ste ljubitelj prirode, posjeta Novom Sadu pruža brojne mogućnosti za uživanje u prirodnim ljepotama. Fruška gora, proglašena za nacionalni park, nudi spektakularne pejzaže i bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta.

Šetnja planinskim stazama Fruške gore omogućava vam da se potpuno opustite i uživate u čistom vazduhu i netaknutoj prirodi. Uspon na vrh Iriški venac nagradiće vas panoramskim pogledom na cijelu oblast, dok su Ledinačko jezero i Čot idealna mjesta za izlete i piknike.

Fruška Gora

Fruška Gora, poznata kao “Oaza mira”, predstavlja najstariji nacionalni park u Srbiji, bogat florom, faunom i kulturnim nasljeđem.

 1. Manastiri – Fruška Gora je dom brojnim pravoslavnim manastirima iz 15. i 16. vijeka, kao što su Krušedol, Grgeteg i Hopovo.
 2. Izletišta – Iriški venac, Ledinačko jezero i Strazilovo su popularna mjesta za rekreativne aktivnosti i piknike.
 3. Planinarenje – Fruška Gora nudi više od 800 kilometara uređenih pješačkih staza, idealnih za planinare i ljubitelje prirode.
 4. Vinski putevi – Ovaj region je poznat po vinogradima i vinarijama koje nude degustacije vina lokalne proizvodnje.
 5. Nacionalni park – Sam nacionalni park pruža priliku za posmatranje rijetkih vrsta ptica i uživanje u očaravajućim pejzažima.

Fruška Gora je savršeno mjesto za one koji žele pobjeći od gradske vreve i uživati u miru prirode. Pored prirodnih ljepota, Fruška Gora nudi i bogatu kulturnu i religijsku istoriju, što je čini idealnom destinacijom za cjelodnevni izlet.

Strand plaža

Strand plaža je jedna od najpoznatijih i najljepših plaža na Dunavu, locirana u Novom Sadu. Kako bi se u potpunosti iskusila, preporučuje se dolazak tokom ljetnjih meseci.

Osnovana 1911. godine, ova plaža se proteže na oko 700 metara duž talasa Dunava, pružajući dovoljno prostora za veliki broj posjetilaca. Strand je mjesto okupljanja kako mlađe populacije, tako i porodica.

Osim kupanja i sunčanja, posjetioci mogu uživati u različitim sportskim aktivnostima. Tu su tereni za odbojku, košarku i mali fudbal, kao i brojni kafići i restorani sa prelijepim pogledom na rijeku.

Za one koji vole mirniji način relaksacije, Strand nudi predivne šetačke staze uz obalu, kao i zelene površine za piknik i odmor u hladu drveća. Pored toga, često se organizuju kulturni i zabavni događaji.

Ukoliko tražite kombinaciju prirodne ljepote i udobnosti, posjeta Strand plaži je idealan izbor. Ne zaboravite ponijeti kremu za sunčanje!

Putovanje autom do Novog Sada pruža jedinstvenu priliku da istražite bogatu kulturnu i istorijsku baštinu ovog prelijepog grada. Od Petrovaradinske tvrđave, preko Dunavskog parka, do živopisnih ulica centra grada, Novi Sad nudi nešto za svakoga. 

Ne zaboravite da posjetite i kulturne ustanove poput muzeja i galerija, kao i da uživate u lokalnoj gastronomiji. Bez obzira na to da li ste ljubitelj istorije, prirode ili umjetnosti, Novi Sad će vas sigurno oduševiti svojom raznovrsnošću i šarmom. Planirajte svoje putovanje unaprijed kako biste maksimalno iskoristili svaki trenutak proveden u ovom fascinantnom gradu.