Da li treba ostati u braku bez seksa ili ne: Evo u koje 3 situacije treba dići ruke!

U nastavku saznajte kada je pravo vreme napustiti brak bez najintimnijeg čina

Brak bez seksa dovodi do prepirki, svađa, a često i do razvoda.

U tu kategoriju spada svaki brak u kojem se seks praktikuje manje od deset puta godišnje, a rezultat je nedovoljnog podsticanja seksualnih želja i interesa između dvoje ljudi, prenosi mbg.com.

Ne postoji “normalna” ili “zdrava” količina seksa u nekom odnosu, te je važno da su obe strane zadovoljne sa akcijama u krevetu. Ali, u odnosu u kojem je barem jedna strana nezadovoljna s količinom seksa važno je napraviti određene korake koji će voditi poboljšanju i obostranoj sreći, a ne odmah pokrenuti brakorazvodnu parnicu.

Najpre, važno je uzeti u obzir razloge zbog kojih seks nije učestao. Ako se jedna osoba razbolela ili je u nemogućnosti da se upušta u seksualni odnos, partner bi trebalo da uzme u obzir to stanje i ne započinje svađe.

Takođe, ovakve situacije i dalje dozvoljavaju fizičku bliskost i intimnost, iako ona nije kao ranije. Postoji puno načina na koje može doći do seksualnog uzbuđenja bez praktikovanja penetrativnog seksa.

Dalje, u obzir bi trebalo uzeti i kako odnosi između partnera u braku utiču na količinu seksa. Kada se partneri muče s međusobno komunikacijom i razumevanjem, često se kao posledica razvija manja ili nikakva želja za seksom.

Potrebno je najpre rešiti te probleme i tek onda krenuti s rešavanjem seksualnih problema. Ne postoji tačna statistika koliko se brakova raspadne zbog nedostatka seksa. Prema američkom istraživanju koje je objavljeno 2017. godine 16 odsto bračnih parova žive u braku bez seksa, a 2018. godine sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da je jedna od četiri ljubavnih veza bez seksualnog odnosa.

foto: Shutterstock

Kada treba otići iz braka bez seksa:

1. Kada vaš partner ne želi da učestvuje u rešavanju problema koje imate u intimnom odnosu.

Brojni su problemi koji dovode do smanjena seksa u braku, a kako biste ih prevazišli potrebno je zajednički otkriti uzroke i postepeno ih rešavati.

Pre nego što donesete odluku o razvodu potrebno je da partneru otvoreno ispoljite sve vaše brige koje vas muče u seksu i pokušate da nađete zajedničko rešenje.

Treba timski da radite na poboljšaju seksualnog života. Pre nego što zaključite da vaš partner ne želi da sarađuje, razmislite jeste li dali sve od sebe kako biste našli zajedničko rešenje. Seksu pristupite kao igri između dvoje ljudi, a ne kao krajnjem cilju kojeg želite dostići.

2. Kada osim seksualnih poteškoća imate još mnogo drugih problema koje ne možete rešiti

Nedostatak seksa u braku može biti posledica brojnih drugih problema s kojima se suočavate. Upravo su ti drugi problemi postali razlog kraja vašeg braka.

3. Kada su vaši seksualni interesi toliko različiti da ne možete zajedno da uživate u njima, te ne pronalazite drugi način da istražite te interese.

foto: Shutterstock

Ponekad parove muče takozvani “erotički konflikti”. Naime, svako od nas ima stvari koje nas uzbuđuju, viziju kakav seks želimo i s kim ga želimo. Ponekad, ono što mi želimo u potpunosti nije ono što i naš partner želi.

Na seksualnoj terapije možete pronaći neke podudarnosti u vašim željama, ali ponekad one jednostavno ne postoje. Neki parovi, kako bi spasili brak, odluče da koristte fantaziju i masturbaciju, dok se drugi odlučuju za brak otvorenog tipa.

Međutim, ako vam te opcije nisu privlačne, najbolja odluka je razvod. Seks bez braka može opstati, ali za to je potreban trud i rad oba partnera, kao i mnogo ljubavi i razumevanja.

Treba otvoreno da razgovarate, a otvoren um će vam pomoći da rešite ovaj problem. Manjak seksa uglavnom je simptom drugih stvari koje vam se događaju u životu. Seksualne želje menjaju se s godinama, pogotovo u dugim vezama, ali sve je to normalno i sve se to može popraviti.

Ako želite ostati u braku i zajedno uživati u seksualnom životu, zajedno radite na tome i uživajte jedan u drugome.

Izvor: stil kurir