Da mogu i umeju, ovih 13 stvari bi vam vaša deca sigurno rekla

Mnogo je stvari koje deca ne umeju da nam kažu rečima. Pa onda, umesto toga, viču, ljute se, možda prave scenu i histerišu. Ono što roditelji ponekad tumače kao nezahvalnost, razmaženost, bezobrazluk, zapravo je često samo neizgovorena reč koja u grlu stoji, a dete ne ume da je prepozna i kaže.

Ovo su neke od stvari koje bi nam, da su emocionalno sazreli i verbalno sposobni, deca sigurno rekla:

1. Ne vičite na mene. Tad vas se bojim i mislim da ako vičete na mene, sigurno sa mnom nešto nije u redu.

2. Slušajte me. Kad vam govorim o onome što mi je važno, pogledajte me u oči. Tad osećam da sam vam ja i moja pitanja važni.

3. Pustite me da rastem i učim svojim tempom. Ne terajte me da radim stvari za koje još uvek imam vremena. Zapamtite da sam dete i da svet najbolje otkrivam kroz igru.

4. Volim kad provodite vreme sa mnom. Kad ste raspoloženi, igrate se sa mnom, smejemo se i stvaramo lepe uspomene u koje ću se kao odrasla osoba uvek vratiti kad mi treba uteha.

5. Ne upoređujte me s mojom braćom i sestrama ili vršnjacima. Tada se osećam loše i počinjem da verujem da sam dovoljno dobar samo ako sam kao neko drugi. I počinjem da zavisim od vaših pohvala.

6. Zagrlite me kad sam tužan. Pustite me da plačem. Nemojte mi govoriti da dečaci ne plaču, da sam plačljivko i da bi trebalo da budem dobro raspoložen. Moji su osećaji stvarni, ništa manje nego vaši.

7. Naučite me da se brinem o svojim potrebama tako što ćete vi brinuti o svojim. Odspavajte, odmorite se, bavite se svojim interesovanjima, upoznajte prijatelje. Pokažite mi da biti roditelj i provoditi vreme s detetom može biti izvor radosti. Zaista ne želim da vidim kako patite i žrtvujete se za mene, kako ste frustrirani jer nemate vremena ni za šta. Tada se bojim da je to zbog mene.

8. Ostanite sa mnom kad se bojim. Ne ismevajte moje dečje strahove. Recite mi da ste se i vi jednom bojali mraka i pustite me da držim baterijsku lampu kraj kreveta.

9. Volite me jer sam to što jesam. Ne zato što brzo trčim, recitujem pesme i “pristojan sam”. Volite me i kad pogrešim i tražim vašu podršku. Potrebno mi je da budem siguran da me volite čak i kad stvari krenu po zlu.

10. Pokažite ljubav jedno prema drugom. Od vas učim da rešavam sukobe, nosim se s teškim situacijama i razumem šta je prava ljubav.

11. Setite se da ću najverovatnije usvojiti vaša uverenja o sebi, o drugim ljudima, o životu. Odvojte vreme da razmislite jesu li vaša uverenja istinita i hoće li mi činiti dobro. Ako mislite da su ljudi uglavnom loši i iskorišćavaju druge, život će mi biti teži i biću nepoverljiv. Ako mislite da sam ja nespretan ili bezobrazan, to ću i ja o sebi misliti. A onda će mi biti teško da postanem bolji.

12. Znam da me volite i dajete sve od sebe za mene. Pokažite mi da su loši dani i mali propusti deo života. Izvucite zaključke, vodite računa o svojoj dobrobiti i oprostite sebi. Zahvaljujući tome naučiću i ja sebi da oprostim kad nešto pogrešim i da se podignem kad loš dan naiđe.

13. Nasmešite mi se. Umiruje me vaš iskreni osmeh. Tada se osećam sigurno i voljeno.

S ljubavlju, vaše dete.

Izvor: Zelena učionica