“Dobra hemija“ nije dovoljna da bi veza potrajala: Možda je ipak bolje da ne trošimo vreme uzalud?

Jedan od najčešćih razloga razvoda u današnje vreme su nerealistična očekivanja koja supružnici imaju jedan prema drugom. Do zablude o kompatibilnosti između partnera dolazi zbog uticaja njihovih hormona na samom početku veze, ili kako bi psiholozi to rekli, tokom perioda „dobre hemije“. U toj fazi, partneri su zaslepljeni svojom požudom, a kada ona nestane, oni shvate da su možda napravili pogrešan izbor kada su odlučili da uđu u vezu.

Istraživanja su pokazala da dobra hemija nema mnogo veze sa ljubavlju

Istraživači su za potrebe jedne studije pitali 362 pojedinaca da im objasne šta za njih znači „dobra hemija“ između partnera. Samo 9% ispitanika su je u svom odgovoru asocirali sa ljubavlju, dok je velika većina izjavila da dobra hemija ima više veze sa biološkom reakcijom i uzajamnom požudom.

Nismo uvek sigurni koja su naša prava osećanja prema nekoj osobi

Helen Fišer, antropološkinja sa Ratgers univerziteta, smatra da ljubav možemo podeliti u tri faze: period požude, period privlačnosti, i period privrženosti. Prva faza nije ništa drugo nego period „dobre hemije“, tokom koga u našem organizmu kolo vode estrogen i androgen, ženski i muški polni hormoni.

Nakon toga se može učiniti da su očekivanja oba partnera izneverena

Tek kasnije, kada je uticaj hormona manji, dobijamo jasnu predstavu o partneru, a i on o nama. U tim trenucima, mi shvatamo da on/ona nije savršen/a kao što se činilo na početku. To, međutim, ne znači da veza nema budućnost. Tek kada prođe period „dobre hemije“, mi stvarno upoznajemo svog partnera i počinjemo da razmišljamo o stvarima koji su bitne za naš odnos, a da nemaju veze sa sirovom privlačnošću.

Iz tog razloga važno je da ne srljamo u vezi i obećavamo jedno drugom stvari za koje nismo sigurni da li možemo da ih ispunimo. Ako pustimo da se sve odvija svojim tokom, vrlo brzo nakon perioda „dobre hemije“ biće nam jasno da li je osoba s kojom smo u vezi ona prava ili je možda bolje da ne trošimo jedno drugom vreme uzalud.

Izvor: stil kurir