“Gojazno dete NIJE gojazno zbog genetike, već zato što je pored roditelja steklo loše navike. Gojaznost je odgovornost roditelja”

Sistematski pregledi budućih prvaka su počeli, a već godinama se kao rastući (i sada već gorući) problemi kod sedmogodišnjaka pominju ravna stopala, kriva kičma i oslabljen vid. Prema nekim statistikama, ravna stopala sada već ima svako drugo dete i to nije nešto što možemo samo da konstatujemo i pustimo.

Međutim, ono što se takođe kao problem u eksponencijalnom porastu ističe jesu problemi sa govorom, pažnjom i koncentracijom, kao i gojaznost i celulit. Dete u predškolskom uzrastu već bi trebalo da je savladalo sve glasove i da tečno govori i tu nema mesta govoru o tome da je reč o individualnom tempu razvoja. Ipak, čak 80% dece ima govorni problem na ovom uzrastu.

Doktorka Jelena Mitrović, pedijatar Doma zdravlja Čukarica, istakla je za “Blic” da je i ove godine uočena gojaznost kod dece, ali u nešto manjem procentu. Međutim, kriva kičma u smislu lordoze i problemi sa govorom ne manjkaju kod mališana.

Lordoza se javlja usled dugotrajnog sedenja ili stajanja, javlja se u donjem delu leđa, ali može se javiti i kao iskrivljenje vrata. Kako objašnjava doktorka Mitrović, razlog ove pojave kod dece jeste dugotrajno gledanje u telefone, tablete i kompjutere.

Kako ističe, problem se javlja i u govoru i to ne samo kod predškolske dece, već i kod mlađih.

– Problem je kod progovaranja i to sve zbog korišćenja tehnologije. Logopedi sada daju kolektivnu terapiju, ta deca nastavljaju da dolaze, ali ovo je problem koji je uočen kod najvećeg broja dece – kaže dr Mitrović.

Gojaznost i celulit kod predškolaca ranije šokirali lekare

Loše navike i još gora ishrana doveli su do toga da se povećao broj dece sa prekomernom težinom. Kako je ranije izjavila nutricionistkinja Branka Mirković za “Zadovoljna” veoma su zabrinjavajući rezultati koje dobijaju u poslednjih pet godina.

– Rezultati u poslednjih pet godina su veoma zabrinjavajući. Posebno kada se uporedi odnos mišićne mase i masnog tkiva, što je dovelo do toga da dečaci i devojčice predškolskog uzrasta imaju vidljiv celulit na stomaku, gluteusu i butinama. Ova merenja treba shvatiti ozbiljno jer osim estetskog problema, ovakva vrsta gojaznosti, ako se nešto ne promeni, može dovesti do određenih zdravstvenih tegoba u periodu oko puberteta. Gojazno dete nije genetski nasledilo gojaznost, nego je pored roditelja steklo pogrešne navike u ishrani. Gojazno dete je odgovornost roditelja. Uzroci su uzimanje brze hrane, mnogo šećera i masnoće u obrocima, grickalica slanih i slatkih, konditorskih proizvoda, sladoleda – rekla je ranije Branka Mirković, nutricionistkinja.

Izvor: Zelena učionica