Istraživanje pokazuje kako zapravo MOŽETE UMRIJETI od SLOMLJENOG SRCA

Kada mislite o slomljenom srcu, možete zamisliti suze, tugu, gubitak i sve osjećaje koji idu s tim.Međutim, ono na šta se ne obaziremo, su srčane posljedice na vlastita fizička srca.

Gubitak voljene osone kroz smrt ili raskid može biti toliko emocionalno razorno, da može dovesti do sindroma slomljenog srca.Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu New  England Journal of Medicine, ovo stanje srčanog ritma sada potvrđuje da stvarno možete umrijeti od slomljenog srca, poznatog pod nazivom ”stresna kardiomiopatija”.

Istraživanje je pokazalo da je 27% testiranih od 1750 ljudi potaknuti emocionalnim okolnostima, a 36% je razvilo stanje zbog fizičkih simptoma.

”Ovo stanje je smatrano benignim bolestima, ali zapravo je životno ugrožavajuća bolest” rekla je autorica studije dr. Jelena Ghadri iz bolnice u Cirihu.”To je sindrom akutnog zatajenja srca koji je povezan sa značajnim morbiditetom i smrtnošću.”

Od 1750 pacijenata koji su testirani gotovo 90% bile su žene, iako je stanje ubilo veliki procenat ( 13% ) muškaraca nego žena.

Istraživanje je takođe potvrdilo da su bolesnici koji su patili od stresne kardiomiopatije imali veću vjerovatnoću da imaju istoriju neuroloških ili psiholoških problema kao i drugih srčanih nepravilnosti.

Sindrom slomljenog srca vrlo je često pogrešno dijagnosticiran kao srčani udar jer su mnogi simptomi i rezultati ispitivanja slični.Zapravo, prema testovima Američkog udruženja srca pokazuju dramatične promjene u ritmu i krvnim tvarima koje su tipične za srčani udar.No, za razliku od srčanog udara, nema dokaza o blokiranim srčanim arterijama u sindromu srca.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.oazaznanja.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.