JEZIVE NESREĆE SA SNIMANJA DOMAĆIH FILMOVA: Diklić je sebi pucao u oko, režiser poginuo sa sinom, a on pao s litice

Između svetla reflektora u domaćim filmovima događali su se trenuci koji su odneli živote nekih od najtalentovanijih umetnika

Nesreće na snimanju domaćih filmova nisu tako retke. Proteklih nekoliko godina najviše se pričalo i pisalo o Boldvinu. Glumac Alek Boldvin je optužen za ubistvo iz nehata na snimanju filma “Rđa”, kada je život izgubila snimateljka Halina Hačins.

Iako je to nesreća koja je potresla svet, iza ekrana domaćih filmova dešavaju se strašni incidenti koji su odneli živote nekih od najtalentovanijih umetnika.

Jedna od takvih tragedija dogodila se tokom snimanja kada je Manda, poznati glumac, umro na sceni, pred očima šokirane ekipe.

Još jedan užasan događaj bio je samopovređujući čin glumca Diklića, koji je pucao sebi u oko tokom snimanja.

Čak su i veliki reditelji bili žrtve nesreća. Na Kusturicu je pao magarac tokom snimanja, izazivajući povrede. A reditelj Dragan Kresoja, zajedno sa svojim sinom, tragično je poginuo u helikopterskoj nesreći, ostavljajući za sobom duboku tugu i šok u filmskoj industriji.

Bogdan Diklić

Glumac Bogdan Diklić teško se povredio na snimanju filma „Turneja“ nedaleko od Prijedora , kada je ispalio rafal iz „kalašnjikova“ i jedna od ispaljenih čaura pogodila ga je u levo oko.

Diklić u ovom filmu igra vojnog zapovednika, a nesreća se dogodila u sceni u kojoj puca iz „kalašnjikova“ sa manevarskom municijom. Ispalio je rafal, čaura ga je pogodila u oko, a kolege su odmah pritrčale da mu pruže pomoć.

Kako nije bilo moguće da mu se ukaže pomoć na terenu, producent filma i glumac Tihomir Stanić, direktor Slobodan Pavićević i reditelj Goran Marković povređenog Diklića odmah su stavili u automobil i odvezli u bolnicu u Prijedor, odakle je prevezen u Banjaluku. Oftalmolozi su ga pregledali, konstatovali da je povreda oka teška i sanitetskim vozilom Diklić je prevezen na VMA.

Bogdan Diklić
foto: Kurir

– Diklić ima tešku kontuzionu povredu levog oka zadobijenu od čaure automatske puške. Po prijemu, levo oko mu je bilo ispunjeno krvlju. Data mu je terapija i krv iz oka počela je da se povlači. Lekari koji su ga pregledali i konstatovali da za sada nema potrebe da ga operišu – rekli su tada iz ove medicinske ustanove.

Kako se priča po kuloarima glumišta, Diklić od tada ima stakleno oko, ali o tome ne voli da priča. Godinu dana nakon ove nesreće Bogdan je opet jedva preživeo. Naime samo godinu dana nakon tragedije sa puškom, Bogdanu je pozlilo u toku predstave “Kandid ili optimizam” na Sterijinom pozorju pa je posle reanimacije hitno prebačen u kamenički Institut za kardiovaskularne bolesti.

U toj zdravstvenoj ustanovi mu je dijagnostikovana plućna tromboembolija, a kasnije mu se stanje naglo pogoršalo razvojem akutnog infarkta miokarda (srca).

Dragan Kresoja poginuo sa sinom

Reditelj Dragan Kresoja je poginuo 6. novembra 1996. u 51. godini života snimajući prve kadrove filma “Suton nad Beogradom”. Helikopter u kom se nalazio te noći je prilikom zaokreta rotorom zakačio Dunav i pao u vodu, život su izgubili Kresoja i njegov sin, kao i pilot.

U pitanju je bio noćni let, u toku je bilo snimanje, a Kresoja se u kabini nalazio sa svojim sinom, inače kamermanom. Helikopter je napravio zaokret u niskom letu i rotorom zakačio Dunav, pa je pao nedaleko od ušća Save.

To mu je bio kraj, a početak na današnji dan 1946. godine. Između ta dva datuma je ostavio mnogo vrednosti za domaću kinematografiju, pre svega kao reditelj filmova “Kraj rata”, “Oktoberfest”, “Pun mesec nad Beogradom”, “Još ovaj put”, “Original falsifikata” i “Tamna je noć”. Tih šest naslova bi se mogli nazvati istinski njegovim, međutim Kresojin doprinos je širih razmera pošto je bio i pomoćnik režije u ogromnom broju klasika: “Nacionalna klasa”, “Miris poljskog cveća”, “Variola vera”, “Specijalno vaspitanje”, “Bitka na Neretvi”, “Erogena zona”, “Bal na vodi”, “Užička republika”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Vojnikova ljubav”, serije “Grlom u jagode”, “Kamiondžije 2” i mnogo toga drugog.

Emir Kusturica

Proslavljeni režiser, glumac, muzičar i pisac Emir Kusturica se lakše povredio u Trebinju gde snima film „Na mliječnom putu“ sa Monikom Beluči. Do nezgode je došlo kada je, navodno, magarac na setu pao na Kusturicu i nagnječio mu rebro. Pojavila se vest i da je Kusturica „pao s magarca i tom prilikom zadobio potres mozga“, što se odmah proširilo internetom, na šta je reditelj rekao:

Emir Kusturica sa ćerkom Dunjom, Emir Kusturica
foto: preentscreen/Youtube

– Niti sam pao, niti sam povredio glavu. Malo sam nagnječio list desne noge samarom, ali to je već prošlost. – izjavio je tada za „Novosti“.

Uroš Jovčić

Glumac Uroš Jovčić, koji se proslavio u filmu “Montevideo, Bog te video”, takođe je doživeo nezgodu na snimanju pomenutog filma, koja na sreću nije imala teže posledice.

– Jedna od anegdota vezana za mene je kada smo snimali seriju u hangarima plavog voza. Taj dan smo igrali karte, međutim kada je dunuo vetar sve je oduvao ispod vagona. Kao najmlađi sam sišao u rupu ispod tog vagona i upao u šaht za promenu ulja – priznao je glumac i dodao šta se dalje izdešavalo i kako su posle toga nastavili snimanje.

Uroš Jovčić i Dženifer Martin
foto: ATA Images / Antonio Ahel

– Unutra sam bio iznad pojasa. Sav sam bio prljav, blatnjav, samo što dno nisam pipnuo. Bio je mrkli mrak, ljudi nisu mogli da veruju šta se dešava. Izudarao sam se sa svih strana, u kostimu, pala je grdnja jer su imali sličan kostim, ali ne isti. Sledeće scene sam snimao iza sedišta da se ne bi videlo da je različita odeća u pitanju, ali sve je to simpatično – objasnio je Uroš, piše Kurir.

Vladimir Milivojev pao sa litice

Vladimir Milivojev (51), scenski rekviziter, nastradao je 14. jula na snimanju filma “Oluja” kada je pao sa litice u provaliju, a ekipa filma i prijatelji sada su se od njega oprostili čituljama.

Podsetimo, Milivojev je pao niz liticu na Banjskoj steni na Tari, a kako je za Kurir objasnio izvor upoznat sa slučajem, on je posle snimanja scene seo na liticu i kada je pokušao da ustane izgubio je ravnotežu ili se okliznuo i pao u provaliju duboku nekoliko stotina metara.

Glumac Milorad Mandić Manda preminuo tokom predstave

Poznati glumac Milorad Mandić Manda preminuo je 2016. godine na bini usred premijere dečije predstave “Petar Pan” u UK “Vuk Karadžić”.

– Predstava je počela normalno i sve je bilo u redu prvih 15 minuta, a onda je na scenu izašao Manda u ulozi Kapetana Kuke samo je ođednom pao na pod. Mi smo mislili da je to sve deo predstave, a onda su se u sali upalila svetla i shvatili smo da nešto nije u redu – kaže nam žena koja je sa decom bila na premijeri. Zbunjena publika još nije shvatila šta se dešava kada je supruga Milorada Mandića potrčala iz publike na pozornicu, a za njom i Sloboda Mićalović koja je sa ćerkom gledala predstavu.

Milorad Mandić Manda
foto: Printscreen Youtube / Izbliza – Produkcija Kadar

– Zavesa se odmah spustila i nas su sve zamolili da izađemo iz sale, a ubrzo je stigla Hitna pomoć – prepričavaju događaj gledaoci koji su bili prisutni. Hitna pomoć je intervenisala na licu mesta i pružila prvu pomoć slavnom glumcu. Međutim, reanimacija nije uspela, pa je glumac preminuo.

Izvor: Stil/Blic/Mondo

Scroll to Top