Kao da je proleće: Procvetala kajsija usred zime, Dragan iz Topole obišao voćnjak i ostao u šoku

Ako kajsija porani sa cvetanjem može da dođe do oštećenja usled poznih prolećnih mrazeva – kaže zabrinuti domaćin Dragan Novaković

Iznenanađenjima u voćnjacima ove zime nikad kraja. Nakon što su uprkos najladnijem godišnjem dobu procvetale maline širom Srbije, sada su u selu Šatornja kod Topole svoje pupoljke pripremile i kajsije kao da je proleće u punom jeku.

– Iako iz godine u godinu imamo sve toplije zime, nikada se nije desilo da se ovako rano kajsisija pripremi za cvetanje, samo što se nisu otvorili pupoljci. Ovako nešto se po prirodi ove biljke dešava u proleće – kaže domaćin Dragan Novaković.

Dodaje da se i nije baš obradovao zbog ove pojave, jer bi moglo da dovede do negativnih posledica po voće u narednim mesecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

 

– Ako kajsija porani sa cvetanjem može da dođe do oštećenja usled poznih prolećnih mrazeva, a šta će tek sada biti ne smem ni da mislim, uglavnom strahujem ne samo za ovo voće već uopšte za poljoprivredu zbog svih ovih klimatskih promena – kaže Novaković.

Inače, kajsija cveta ranije od svih drugih voćaka pa često zbog kasnih prolećnih mrazeva u cvetanju ili nakon oplodnje izmrznu cvetovi ili tek zametnuti plodovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: RINA


Sponsored ads: