Najčešće greške roditelja koje mogu skupo da ih koštaju: Ovih 5 saveta ne treba da primate!

Naoružajte se strpljenjem, jer pored svih dobronamernih saveta, ili pak oštrih kritika, jedino vi znate šta je najbolje za vaše dete

Ukoliko imate decu verovatno svakodnevno dobijate pregršt saveta kako da ih vaspitavate. Nekada su to vaši roditelji koji se trude da vam prenesu svu mudrost, a nekada prolaznici koji vas uopšte ne poznaju.

Sa druge strane, mišljenja drugih ljudi mogu biti vrlo upitna, zato vam otkrivamo stvari kojih nikada ne treba da se pridržavate.

Ako ih ignorišete, ostaviće vas na miru

Ova teza svakako ne stoji jer je poznato koliko su deca uporna u svojim zamislima. Umesto ignorisanja, bolje je popričati sa njima i objasniti im zašto to što rade ili žele nije dobro za njih. Na taj način će dobiti pažnju i racionalno obrazloženje, što je daleko efikasnije od ignorisanja i zanemarivanja.

foto: Shutterstock

Da biste deci objasnili neke komplikovane stvari, najbolje je da pribegnete lažima

U nekim ekstremnim situacijama, ovaj savet zaista ima smisla, ali u većini slučajeva i ne baš. Deca i te kako razumeju i osećaju šta se dešava u svetu oko njih, te je umesto bajki i šarenih laža, daleko bolje da im roditelji daju jasno i ilustrativno objašnjenje za ono što ih interesuje.

Ne tolerišite dečji neuspeh

Najgora stvar koju kao roditelj možete da učinite je da ne dozvolite detetu neuspeh i uvek od njega očekujete vrhunske rezultate. Život je pun uspona i padova, te ako dete ne postane svesno toga, kasnije u životu može imati veliki problem. Zato, dozvolite detetu da nekada poklekne i doživi neuspeh, a zatim da se samo nosi sa tim, ustane i krene dalje. Jednoga dana biće vam jako zahvalno na tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Konstantno ponavljajte deci kako su najpametnija i najbolja

Ovo je recept za propast. Dete koje odrasta u ovakvom okruženju može kreirati potpuno pogrešna uverenja i imati iskrivljenu sliku o sebi, što ga kasnije u životu može skupo koštati. Ovakav pristup detetu može od njega stvoriti narcisoidnu ličnost koja je puna sebe i kojoj će sutra biti vrlo teško da se uklopi u bilo kakvu zajednicu ili kolektiv gde će biti samo jedna među jednakima, što može dovesti do velikog razočaranja.

foto: Shutterstock

Imate pravo da špijunirate sopstvenu decu jer je to za njihovo dobro

Ovo je vrlo klizav teren. Naime, ukoliko roditelji primete nešto sumnjivo, ovakvo ponašanje je opravdano, pod uslovom, naravno, da je vrlo diskretno.

Sa druge strane, roditelji koji čitaju dnevnike svoje dece, proveravaju njihove profile na društvenim mrežama i mobilne telefone samo zato što su njihova deca pomalo ćutljiva, prave veliki problem svojoj deci koja mogu odrasti u vrlo nepoverljive i sumnjičave ljude. Zato je bolje da sa decom izgradite stabilan odnos pun poverenja kako biste o svemu mogli otvoreno da razgovarate, a ne da bez potrebe stvarate konflikt i uzajamno nepoverenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: Stil/Srbija Danas


Sponsored ads: