Ne uzimajte ništa od gubitnika – Prestanite da ga hranite i ne trošite svoju energiju

Prestanite trošiti svoju energiju na gubitnike.

Često se desi da gubitnici, nemajući drugi način za održavanje veze ili komunikacije s uspješnom osobom, ostavljaju svoje stvari poput kišobrana, knjiga ili odjeće kako bi imali izgovor da se kasnije vrate ili nazovu. Ponekad će to uraditi glumeći brižnu osobu: “Uzmi ovu knjigu, sigurno ćeš je uživati, obavezno je pročitaj, vratićeš je kasnije.”

Iako vam ta knjiga možda nije potrebna, iz ljubaznosti je uzmete. Onda se desi da je nikada ne pročitate. Nekoliko mjeseci kasnije, vlasnik vam se javi podsjećajući vas da mu dugujete knjigu, a vi shvatite da ne znate gdje se nalazi. To postaje izgovor da vas ponovo kontaktira i pita jeste li je pronašli. Kada prihvatite nešto od gubitnika, sami sebi stvarate obavezu prema njemu i neprestano razmišljate o tom “dugu”.

Na taj način, vaša energija se troši na njega. Kada se gubitnik pojavi, osjećate pritisak da se izvinite i budete ljubazni, čime mu dajete dodatnu energiju, a istovremeno nervirate sebe. Nemojte posuđivati stvari gubitnicima, ili ih dajte zauvijek ili jednostavno odbijte. Pozajmljivanjem stvari stvarate mentalnu vezu koja će vas stalno opterećivati – brinete o vraćanju stvari, razmišljate o vlasniku, što dovodi do iscrpljivanja vaše energije.

Nakon što date neku stvar, pustite je iz svog uma i prestanite ovisiti o njoj – tako ćete zaustaviti curenje vaše energije. Konačno, ne uzimajte ništa od gubitnika – tako ćete izbjeći neželjenu vezu i sačuvati svoju energiju za važnije stvari.

Izvor: svezazenu.net

Scroll to Top