NERVIRAO JE KOLEGE JEDNOM ULOGOM: Sve je šokirao zanimanjem pre glume, na sahranu mu, osim porodice, niko nije došao

Uloge po kojoj ga publika najbolje pamti jesu uloge penzionera i hipohondra Jezdimira Uskokovića u seriji Bolji život i Ilije Pandurovića u seriji Srećni ljudi

Pozorišni i televizijski kritičari tvrde da je glumac Dušan Poček zauzimao svoje mesto među upečatljivim, autentičnim i bravuroznim kreatorima epizodnih uloga u domaćim TV serijama. Njegovi prijatelji, komšije i poznanici smatraju da je Duško bio čovek koji je imao dušu, srce, strpljenje i umeo je da barata onim čime Bog podari svakog od nas. Ovaj vrsni glumac najpoznatiji je po ulozi hipohondričnog Jezdimira Uskokovića u seriji Bolji život, a njegove poslednje epizodne role bile su u filmovima Šešir profesora Koste Vujuća i Montevideo, Bog te video.

Umro je kao glumac Beogradskog dramskog pozorišta u penziji, a ostaće upamćen po vedrom duhu, pronicljivom smislu za humor i sposobnosti da je uvek imao o čemu da razgovara sa mladima.

Dušan Poček
foto: You Tube / Printscreen

Dušan Poček rođen je u Beogradu, 29. maja 1932. godine. Pre nego što je upisao Akademiju dramskih umetnosti, studirao je medicinuKada je upisao Akademiju, već je bio na završnoj godini medicine. Njegovi prijatelji ističu da je ceo život bio posvećen ovoj nauci, dok kolege preminulog glumca otkrivaju kako su ga u Beogradskom dramskom pozorištu zvali doktor. Imao je naviku da daje dijagnoze kada se neko ne oseća dobro, a najčešće bi se ispostavljalo da nije grešio.

Poček je šezdesetih godina prošlog veka igrao u serijama Put oko sveta i Bokseri idu u raj. Deceniju kasnije, beleži uloge u ostvarenjima Ljubav na seoski način, Salaš u malom ritu i Više od igre. Osamdesetih godina ljubitelji TV serija gledali su ga u Vrućem vetru i Kamiondžijama. Ipak, šira javnost pamtiće ga po ulozi hipohondričnog penzionera Jezdimira Uskokovića u seriji Bolji život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

– Duško je bio odličan glumac, dobar kolega, inspirativan partner i nadasve predobar i skroman čovek. Mnogo zajedničkih scena snimali smo u seriji Bolji život. Radio je brzo, tačno i nastojao a bude sugestivan. Toliko uverljivo je tumačio lik hipohondra, da sam se ja u pojedinim trenucima i nervirala. To je radio na takav način da su se gluma i stvarnost zaista sudarale. Ostaće mi u veoma lepom sećanju. Poštovanje njegovoj porodici i iskreno saučešće – govori za Story glumica Jelica Sretenović koja je u seriji Bolji život igrala Koviljku – Koku Stanković, devojku koja je živela kao podstanar kod Jezdimira Uskokovića.

Na sceni Beogradskog dramskog pozorišta odigrao je čitav niz uloga, među kojima su najznačajnije one u teatarskim komadima Nikoletina Bursać i Poltron.

U biografiji Duška Počeka nisu dostupni podaci o tome koga je ostavio iza sebe, ali je na njegovoj ruci uvek bila uočljiva burma. Ono što je poznato jeste da se nije libio da u nekom fensi kafiću popije kafu među omladinom, a u međuvremenu je dobio nadimak sajber penzioner jer je bio aktivan u internet sferi i prihvatao je nove tehnologije.

– Dobro došli na lekciju o novom talasu interneta. Ja sam Dušan Poček, glumac u penziji. Dakle, ja nisam Jezdimir Uskoković iz Boljeg života, Ilija Pandurović iz Srećnih ljudi, Zečević iz Porodičnog blaga… Ja sam Duško Poček i pričaću vam o tome šta sve danas možemo sa internetom. Zašto? Zato što nam društvene mreže omogućavaju da i mi građani učestvujemo u onome što se oko nas dešava, a ne samo političari i njima slični koji imaju moć… – rekao je Poček u video klipu koji se bavi temom internet blogova.

Sahrana Dušana Počeka upriličena je, po njegovoj želji, u krugu najuže porodice na Novom groblju u Beogradu. Od kolega mu niko nije došao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: stil.kurir.rs


Sponsored ads: