Ovladaj sobom

Platon je rekao: “Prva i najbolja pobeda je osvojiti vlast nad samim sobom”. Kada smo krenuli u školu, borili smo se da nas prihvate, da dobijemo 5, da pobedimo u trci, da budemo najbolji. Borili smo se jer su nas naučili da moramo da budemo najbolji.Kada povrediš koleno posle toliko trka ta rana postaje unutrašnja, to više nije samo ona obična rana.Tada dok ležiš u bolu “od pada”, misliš da je za to kriva ta situacija i borba, ali ne shvataš da si za to kriv ti i niz prethodnih trka koje si odigrao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Rekli su ti:” Budi najbolji”, “Dobij 5”, “Nađi prijatelja”, niko nije rekao “Bori se za sebe”, “Radi ono sto ti želiš”, “Kupi ono što ti hoćeš a ne što drugi imaju”. Niko nije rekao: “Nemoj da ideš tamo da bi pobedio”, “Nauči da je normalno da izgubiš”, “Nauči da je normalno da nekada ne možeš da dobiješ sve što želiš, ali da to nije kraj, da ćeš to dobiti uskoro”. Niko nije rekao “Disciplinuj sebe, pa tek onda druge”. Učeni smo da vladamo nad drugima i da prihvatimo posle određenog vremena da samo drugi vladaju nad nama. Nismo učeni da vladamo nad sobom.

Bori se za prvo mesto zbog sebe, bori se i izgubi, ali nastavi. Padaj i padaj ali hej, kakve veze ima kada ustaješ svaki put posle pada. Nauči da vladaš svojim životom, zato što si ti jedini koji ima kontrolu nad njim. Ne slušaj mamu kada ti kaže “Ti si najbolji”, poslušaj sebe, pogledaj se i reci “Ja sam najbolji”.

Autor: Jovana Topić (instagram) / Oaza Znanja


Sponsored ads: