OVO JE MOJA NAJTEŽA OPERACIJA: Neverovatna priča onkologa koji je radio 18 sati da bi spasio devojku sigurne smrti (VIDEO)

Niko nije hteo da operiše devojku koja se četiri godine borila sa rakom pluća, a onda je on odlučio da sprovede jedinstvenu operaciju

Evgenij Levčenko je torakalni hirurg, šef odeljenja na onkologiji. Tokom karijere spasao je na stotine ljudi od sigurne smrti. 

Za ruske medije ispričao je priču o svojoj najtežoj operaciji. Dogodilo se to 2009. godine, kada je operisao sedamnaestogodišnju devojku, koju ni jedan hirurg do tada nije hteo da operiše. 

Operacija je trajala 18 sati, dok je doktor uklanjao 42 metastaze sa levog plućnog krila.

Ali hirurg je znao da je ostalo mnogo tumorskih ćelija kojih je bilo nemoguće videti, ali bi sigurno nakon nekog vremena narasli. Tada je odlučio da poveže metodu izolovane hemoperfuzije. Ovo je način lečenja pluća koncentrovanim sastavom hemijskih lekova, dok je organ isključen iz opšteg krvotoka. Ova tehnologija je zaštićena autorskim pravima, patentirana od strane NRC onkologije.

“Koncentracija citostatika u takvim operacijama je stotinama puta veća nego kod hemoterapije visoke doze,” kaže hirurg. “Da bi ubio nerealizovane metastaze. Zatim u roku od pola sata, pluća se isperu od citostatika i ponovo se uključe u opšti krvotok. Sama tehnika je veoma složena,” priznaje doktor. 

Tako je tim lekara na čelu sa Evgenijem Levčenkom uradio jedinstvenu operaciju i spasao život mladoj devojci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Borila se sa rakom 4 godine, bila je podvrgnuta teškim hemioterapijama i imala je nekoliko komplikovanih operacija. 

Hirurg je priznao da je rak potpuno nepoznata bolest. Nije poznato zašto odjednom počinje oštar rast ćelija raka kod ljudi. Nije jasno zašto jedna osoba odmah napreduje u lečenju, ali druga ne. Ali medicina se poboljšava, one vrste raka koje su bile neizlečive pre 20 godina, sada se leče u 90% slučajeva. 

Cela porodica ovog hirurga je posvećena borbi protiv raka: supruga je hemoterapeut, u struci je već 20 godina, a najstariji sin Nikita je torakalni hirurg, dok najmlađi sin Valerij radi na onkološkom odeljenju.

“Osećam da na ovom svetu nisam uzalud. Srećan sam jer mogu da pomognem ljudima da ostanu na ovom svetu bez bolesti i patnje,” kaže doktor. 

Nakon ove operacije, pomenuta pacijentkinja  se vratila normalnom životu, a bolest se do sada nije pojavila ponovo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: stil.kurir.rs


Sponsored ads: