Rijetka životinja snimljena kamerama postavljenim u šumi: “Prvi put u 30 godina”

Sićušna vrsta nalik jelenu koju naučnici nisu vidjeli skoro 30 godina fotografisana je u šumi na jugu Vijetnama, saopštila je grupa za zaštitu prirode.


“Mišji jelen” snimljen je na filmu kako traži hranu kamerama postavljenim u vijetnamskoj šumi. Uočen je prvi put u 30 godina.

Kada nije bilo viđenja ovih životinja, stručnjaci su smatrali da je vrsta izumrla zbog lova.

Slike životinje veličine zeca, poznate i kao chevrotain sa srebrnim leđima, prve su snimljene u divljini i stižu skoro 30 godina nakon posljednjeg potvrđenog viđenja stvorenja.

Rečeno je da životinja veličine zeca nije jelen ili miš, uprkos svom nadimku, već je najmanji kopitar na svijetu.

Oni su stidljivi i usamljeni, imaju dva mala očnjaka, izgledaju kao da hodaju na vrhovima kopita i imaju srebrni sjaj.

“Kamera zamka”, uređaji koji se koriste za snimanje divljih životinja pomoću senzora pokreta, spašavaju životinje od lovaca i uočavaju rijetke životinje u tom procesu.

Iako “Kamera zamka” može zvučati prijeteće, ona zapravo nimalo ne šteti divljim životinjama. Naziv je nastao po načinu na koji “hvata” divlje životinje – na filmu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Ponovno otkriće chevrotaina sa srebrnom podlogom pobudilo je nadu da bi se druge vrste za koje se smatralo da su izgubljene za nauku ipak mogle naći u divljini.

Ovaj stidljivi, sićušni ‘mišji jelen’ izgubljen je skoro 30 godina. Istraživači su upravo snimili slike. Ni miš ni jelen, ovaj vijetnamski kopitar je stidljiv, hoda na vrhovima kopita i upravo je uočen u divljini prvi put nakon skoro 30 godina.
Nevjerovatan snimak stvorenja proglašenog za jednu od najrijeđih životinjskih vrsta.

U videu ispod pogledajte kako izgleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Molimo, PODIJELITE ovo sa prijateljima i porodicom.


Sponsored ads: