RODITELJI NESVESNO MOGU STVORITI ANKSIOZNOST KOD DECE: Psiholozi upozoravaju na šta posebno treba obratiti pažnju

Čak i ako nemaju nameru da stvaraju osećaj anksioznosti kod dece, neka uobičajena ponašanja i komentari roditelja mogu da doprinesu tome.

Anksioznost nije samo problem odraslih. Mnoga klinička istraživanja pokazuju da se milioni dece svakodnevno bore sa simptomima anksioznosti, a nedavna analiza navodi brojku od čak 20.5 posto mladih u svetu, donosi HuffPost.

“Ponekad je anksioznost kod dece nešto teže prepoznati i dijagnostikovati jer oni svoju teskobu mogu ispoljavati na različite načine”, rekla je dr. Kadija But Votkins.

“To može da bude posledica mnogih činilaca kao što su vrsta anksioznosti koju doživljavaju, njihov uzrast ili jezičke sposobnosti.”

Roditelji nesvesno mogu stvoriti anksioznost kod dece
Roditelji nesvesno mogu stvoriti anksioznost kod dece foto: Shutterstock

Dok neka deca imaju fizičke simptome kao što su bolovi u stomaku, ubrzani otkucaji srca i glavobolje, druga deca pokazuju emocionalne reakcije poput pojačanih izliva besa ili separacijske anksioznosti. Isto tako, neka deca se povlače u sebe te prestaju da učestvuju u aktivnostima u kojima su dosada uživali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Psiholozi upozoravaju da, čak i ako nemaju nameru da stvaraju osećaj anksioznosti kod dece, neka uobičajena ponašanja i komentari roditelja mogu da doprinesu tome.

Roditelj svojim postupcima utiče na pojavu anksioznosti
Roditelj svojim postupcima utiče na pojavu anksioznosti foto: Shutterstock

To su:

  • nedostatak saosećanja kada se dete oseća loše
  • nemogućnost nošenja s sopstvenim emocijama i problemima
  • izbegavanje razgovora o emocijama deteta
  • preterana opreznost u odgajanju
  • veličanje rezultata, a ne truda
  • upoređivanje deteta s njegovim vršnjacima ili drugom decom
  • strogo roditeljstvo
  • nepostavljanje granica

Svako od ovih ponašanja, iako često potpuno nesvesno, i te kako utiče na razmišljanje, razvoj i ponašanje deteta, a psiholozi upozoravaju da može uzrokovati i pojavu anksioznosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: stil kurir


Sponsored ads: