SA 57 GODINA SAZNAO DA MU JE SESTRA USTVARI BILA MAJKA! Životna drama Nobelovca: Novi šok je usledio kada je OTKRIO KO MU JE OTAC

Slavni britanski genetičar sir Pol Nurs, nobelovac i direktor Instituta Frensis Krick u Londonu, svoju je uspešnu karijeru posvetio otkrivanju tajni skrivenih u genima.

Ali, svoju genetsku tajnu rešio je sa 75 godina: nakon što je sa 57 godina saznao da je žena koju je smatrao starijom sestrom zapravo bila njegova majka, nedavno je otkrio i ko je bio njegov biološki otac.

Uzbudljiva priča o genetskoj tajni poznatog genetičara počinje 2006. godine kada je Nurs bio na čelu uglednog Univerziteta Rokefeler u Njujorku i odlučio da zatraži Zelenu kartu. Ispunio je formulare, a zatim sa porodicom otišao na letovanje u Australiju i Novi Zeland. Ali, američko Ministarstvo bezbednosti odbilo je njegov zahtev s obrazloženjem da mu je izvod iz matične knjige rođenih nepotpun. Nurs je po povratku s odmora naručio originalni dokument iz Velike Britanije i kad je izvod stigao, bio je u šoku.

– Na dokumentu je pisalo da je moja majka Miriam, za koju sam bio uveren da bila moja starija sestra. Ime oca nije bilo poznato – ispričao je Nurs u podkastu „My Family’s Secret: Sir Paul Nurse”.

Sir Paul Nurse
FOTO: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / PROFIMEDIA

Prvo je mislio da je neka greška, ali je ubrzo shvatio da je dokument originalan i da je on 57 godina živio u uverenju da su ljudi koje je smatrao svojim roditeljima zapravo njegovi deda i baka, a Miriam, njegova 18 godina starija sestra, u stvari njegova majka. Danima je bio u košmaru, a zatim je odlučio da istraži istinu o svom poreklu. Ali, problem je bio što je Miriam umrla 2000. godine, a njeni roditelji, Polovi deda i baka, koje je dotad smatrao ocem i majkom, umrli mnogo ranije. Pol Nurs se odmah javio ujacima, koje je dotad smatrao starijom braćom, ali i oni su bili šokirani jer nisu ništa znali o porodičnoj tajni.

Nurs se zatim vratio u detinjstvo. Rođen je 1949. godine u Norviču, a odrastao u Alpertonu, u severozapadnom Londonu, u skromnoj radničkoj porodici. Njegov „otac” bio je mehaničar u fabrici, a „majka” spremačica. Još kao dečak bio je svestan da su njegovi roditelji stariji od roditelja njegovih vršnjaka, a njegova braća i sestra mnogo stariji od njega. Njegova „sestra” Miriam udala se 1951. godine i rodila troje dece. Ali svake nedelje je posećivala svoje roditelje i malog Pola.

Za razliku od ostalih u porodici Nurs koji su školu napustili već s 15 godina, Pol je od detinjstva bio zaljubljenik u nauku i odličan učenik. Prvi je u porodici stekao fakultetsku diplomu, a nakon doktorata iz biologije izgradio je uspešnu naučnu karijeru.

Kraljica Elizabeta II. 1999. godine odlikovala ga je viteškom titulom sir, a 2001. godine dobio je, s Timom Hantom i Lelandom Hartvelom, Nobelovu nagradu za medicinu za otkriće ključnih regulatora ćelijskog ciklusa. Kada mu je uručeno to veliko priznanje, on se u svom govoru s mnogo ljubavi i topline osvrnuo na svoju skromnu radničku porodicu koja mu je pružila sve kako bi stekao fakultetsku diplomu.

Spoznaja da je njegova starija sestra bila mu majka, podstakla je Pola da traga za svojim korenima. Obratio se za pomoć 11 godina starijoj rođaki koja je živela u njegovom rodnom gradu.

– Rekla mi je kako je moja majka Miriam zatrudnela sa 17 godina pa su je poslali rođacima u Norvič nekoliko meseci pre moga rođenja. Zatim je i moja baka došla u Norvič i kad sam rođen, preuzela me je kao svoje četvrto dete. Baka i deda su želeli da zaštite svoju ćerku, odnosno moju majku od sramote – ispričao je Nurs. Miriam svom suprugu nikada nije rekla istinu o Polu, a bolovala je od multiple skleroze i umrla sa 70 godina.

– Kada je umrla, uz njen su krevet bile slike četiri mališana: njeno troje dece i ja – rekao je Nurse.

Od trenutka kada je spoznao istinu o svom poreklu, Pol Nurs počeo je potragu za svojim biološkim ocem.

Imao je nekoliko teorija o tome ko bi on mogao biti. Prvo je mislio da je njegov otac bio student ili neki muškarac na početku svoje akademske karijere koji se „spetljao” s njegovom majkom, a zatim je pustio da reši problem neželjenog deteta. Potom je bio uveren da mu je otac neki od američkih vojnika koji su krajem 1940-ih boravili u Velikoj Britaniji. Prema pričama, u nekoliko navrata bio je gotovo uveren da je našao svog oca, ali se nakon DNK analize pokazalo da je bio u zabludi. Obeshrabren neuspešnim pokušajima digao je ruke od potrage za biološkim ocem.

Sir Paul Nurse
FOTO: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / PROFIMEDIA

Prekretnica se dogodila u leto prošle godine kad se obeležavala 70. godišnjica otkrića strukture DNK. Tom prilikom u naučnoj emisiji BBC-a “The Infinite Monkey Cage” gostovali su, među ostalima, Pol Nurs i Turi King, kanadsko-britanska genetičarka i genealoginja koja je radila na identifikaciji DNK engleskog kralja Richarda III. Turi King je tada predložila Nursu pomoć u potrazi za njegovim biološkim ocem. Nekoliko dana kasnije, dok je boravio u Hirošimi na konferenciji, Turi King mu je e-mailom saopštila da misli da je pronašla njegovog oca i njegovu polubraću i polusestre. Kako bi bila sasvim sigurna, Turi King pisala je jednom od moguće polubraće i pitala bi li pristao na genetski test. Nakon 18 godina potrage, Pol Nurse je saznao ko mu je biološki otac.

– Bio sam u svojoj malenoj hotelskoj sobi u Hirošimi gde se moj svet menjao. Dobio sam šestoro novih polubraće i polusestara – ispričao je Nurs. Ispostavilo se da je njegov biološki otac živio u blizini porodice Nurs u Alpertonu, a regrutuvan je i poslat u Egipat nakon Drugog svetskog rata. Nurs smatra da je njegovu majku Miriam upoznao 1948. godine dok je bio na dopustu u Londonu. U svakom slučaju, nakon demobilizacije i povratka iz Egipta, Polov otac bio je vozač autobusa u Londonu, a potom vozač kamiona na dugim linijama. Ženio se dva puta i imao šestoro dece.

– Neobično je što je moj otac prolazio pokraj stanice blizu moje kuće gde sam kao dete čekao autobus. Nisam bio svestan da sam išao u istu osnovnu školu kao i moja polusestra – rekao je Nurs.

Njegov biološki otac umro je 2017. godine, ali Pol Nurs je u kontaktu sa svojom novom polubraćom i polusestrama. Ima fotografije svog oca i spoznao je kako su slični i izgledom i držanjem. Na jednoj fotografiji njegov otac sedi zamišljen, bradu je podbočio rukom, a ispred njega je čaša crnog vina.

– Takav sam i ja – kaže Nurs. Od svoje nedavno nađene polubraće i polusestara, saznao je i da je njegov otac, iako bez formalnog obrazovanja, bio radoznao čovek koji je strastveno čitao.

– Ne znam je li moj otac ikada saznao da postojim. Nakon što je demobilisan, možda je vidio kako moja baka gura dečja kolica u okolini, pretvarajući se da je majka – rekao je Nurs.

Nakon što je u 75. godini nakon gotovo 18 godina otkrio svoju porodičnu i genetsku tajnu, Nurs bi voleo da sazna je li veza njegovih roditelja bila samo za jednu noć ili je trajala neko vreme. Ali, tu su tajnu oboje poneli u grob.

Izvor: Kurir.rs/Jutarnji list