Saveti tek razvedenog muškarca: Čuvajte svoju ženu kao na kraljicu, a evo i zbog čega!

Ne bi inače očekivali da će razvedeni muškarac davati dobre savete o tome kako biti dobar muž, ali ovaj muškarac je prošao kroz dovoljno teškoća da zna za šta je vredno boriti se.

Pročitajte njegovih 20 mudrih saveta za brak.

Saveti za brak za koje bih voleo da su mi rekli ranije:

Očito nisam stručnjak za veze. Ali postoji nešto u vezi mog razvoda koji se finalizira ove nedelje što mi daje perspektivu na stvari za koje bih voleo da sam ih drugačije učinio… Nakon što sam izgubio ženu koju sam voleo i brak od skoro 16 godina, evo saveta za koje bih voleo da mi ih je neko ranije rekao:

1. Nikada se nemoj da prestaneš da se udvaraš. Nikada nemoj da prestaneš da izlaziš na sastanke. Nikada nemoj da uzmeš tu ženu zdravo za gotovo. Kada si je pitao da li će se udati za tebe, obećao si da ćeš biti onaj muškarac koji će vladati njenim srcem i žestoko ga štititi. Ovo je najvažnije i najsvetije blago koje će ti ikada biti povereno. Ona je odabrala tebe. Nikada nemoj to da zaboraviš, i nikada nemoj biti lenj u svojoj ljubavi.

2. Štitite svoje srce. Kao što si obećao da ćeš biti zaštitnik njenog srca, morate čuvati i svoje sa istim oprezom. Volite se potpuno, volite svet otvoreno, ali postoji posebno mesto u tvom srcu gde niko ne sme ući osim tvoje žene. Držite to mesto uvek spremno da je primite i pozovete unutra i odbijajte da dopustite bilo kome ili bilo čemu da uđe tu.

3. Zaljubljuj se ponovo i ponovo i ponovo. Stalno ćeš se menjati. Nisi ista osoba koja si bio kada ste se venčali i za pet godina nećete biti ista osoba koja ste danas. Promena će doći i u tome morate ponovno odabrati jedno drug svakodnevno. Ona ne mora ostati sa vama, i ako se ne brinete o njenom srcu, ona može dati to srce nekome drugome ili ga potpuno zatvoriti i možda ga nećete više nikada dobiti nazad. Uvek se borite da dobijete njenu ljubav kao što ste to činili kad ste joj se udvarali.

4. Uvek vidite ono najbolje u njoj. Fokusirajte se samo na ono što volite. Ono na što se fokusirate pojačaće se. Ako se usredsredite na ono što vam smeta, samo ćete videti razloge da vam smeta. Ako se usredsredite na ono što volite, bićete obuzeti ljubavlju. Fokusirajte se toliko da više ne vidite ništa osim ljubavi i da znate bez sumnje da ste najsrećniji muškarac na svetu jer imate ovu ženu za svoju suprugu.

5. Vaš posao nije da je menjate ili popravljate… vaš posao je da je volite onakvu kakva je bez očekivanja da će se ikada promeniti. I ako se promeni, volite ono što postane, bilo da je to ono što ste želeli ili ne.

6. Preuzmite potpunu odgovornost za svoje emocije. Nije posao vaše žene da vas čini srećnim i ne može vas napraviti tužnim. Odgovorni ste za pronalaženje vlastite sreće i kroz to vaša radost će se preneti na vašu vezu i ljubav.

7. Nikada nemojte kriviti svoju ženu ako ste frustrirani ili ljuti na nju, to se događa jer izaziva nešto u vama. To su vaše emocije i vaša odgovornost. Kada osetite te emocije uzmite vremena da se vratite sadašnjosti i pogledate unutar vas i shvatite šta je to u vama nešto što traži da bude izlečeno. Osetili ste privlačnost prema ovoj ženi jer je ona bila osoba koja je najbolje aktivirala vaše rane iz detinjstva na najbolniji način da ih možete izlečiti… kada izlečite sebe, više nećete biti izazvani njom i pitaćete se zašto ste ikada bili.

8. Dopustite svojoj ženi da samo bude. Kada je tužna ili uznemirena, nije vaš posao da je popravite, vaš posao je da je zagrlite i date do znanja da je u redu. Neka zna da je čujete i da je ona važna i da ste vi stub na koji se uvek može nasloniti. Ženski duh je sklon promeni i emociji kao oluja, njene emocije će dolaziti i dolaziti i ako vi ostanete snažni i ne osuđujete, ona će vam verovati i otvoriti vam svoju dušu… nemojte bežati kada je uzrujana. Ostanite prisutni i snažni i dajte joj do znanja da ne idete nigde. Slušajte što ustvari govori iza reči i emocija.

9. Budite blesavi… ne budite tako ozbiljni. Smejte se. Nasmejte i nju. Smeh čini sve drugo jednostavnijim.

10. Svakodnevno ispunite njenu dušu. Naučite njene jezike ljubavi i specifične načine da se ona oseća važnom i lepom. Pitajte je da napravi popis od 10 stvari zbog koji se oseća voljenom i zapamtite te stvari i neka vam bude prioritet da se svaki dan oseća kao kraljica.

11. Budite prisutni. Dajte joj ne samo svoje vreme, nego i pažnju, vašu pažnju i dušu. Učinite što god je potrebno da raščistite svoju glavu, tako da kad ste sa njom da ste potpuno sa njom. Ponašajte se prema njoj kao da je vaša najdragocenija osoba na svetu. Što u stvari i jeste.

12. Budite spremni je ponovo zavodite svojom muževnom prisutnošću, osvojiti je svojom snagom. Neka se rastopi u svoju ženstvenu mekoću dok zna da vam može potpuno verovati.

13. Nemojte biti idiot… i također se nemojte bojati biti jedan. Pravićete greške, kao i ona. Pokušajte da to ne budu ogromne greške, i učite na njima. Ne morate biti savršeni, samo pokušajte da be budete previše glupi.

14. Dajte joj prostora. Žena je tako dobra u davanju i davanju i ponekad je morate posetiti da odvoji vreme za sebe. Ponekad će odleteti iz gnezda i naći ono što hrani njenu dušu i ako joj date taj prostor, vratiće se s novim pesmama za pevanje… (u redu, malo sam previše poetičan ovde, ali razumećete suštinu. Recite joj da uzme vremena za sebe, pogotovo nakon ako imate decu. Potreban joj je taj prostor da bi se obnovila i ponovno usmerila i da nađe sebe nakon što se izgubila u posluživanju vas, dece i sveta.)

15. Budite ranjivi… Budite spremni da deliti svoje strahove i osećanja i brzi da priznate svoje greške.

16. Budite u potpunosti transparentni. Ako želite da ima poverenja morate biti spremni da delite sve… pogotovo one stvari koje ne želite deliti. Potrebna je hrabrost da u potpunosti volite, da u potpunosti otvorite srce i pustite je u unutra kada ne znate hoće li joj se sviđati ono što nađe… deo te hrabrosti je dopustiti joj da vas voli u potpunosti, vašu tamu kao i svetlost. Spustite masku… ako se osećate kao da morate nositi masku ispred nje i biti savršeni čitavo vreme, nikada nećete doživeti potpunu dimenziju onoga kakva ljubav može biti.

17. Nikada nemojte prestati da rastete zajedno. Ustajala bara širi malariju, potok je uvek svež i hladan. Nađite zajedničke ciljeve, snove i vizije i radite prema njima.

18. Ne brinite se previše oko novca. Novac je igra, nađite načine da zajedno radite kao tim da bi pobedili. Nikada ne pomaže kada se suigrači svađaju. Pronađite načine kako uravnotežiti snage obe osobe za pobedu.

19. Oprostite odmah i fokusirajte se na budućnost radije nego da nosite težinu iz prošlosti. Nemojte dopustiti da vas istorija držim taocem. Držanje prošlih grešaka, koje ste ili vi napravili ili ona, je poput teškog sidra za vaš brak i sprečavaće vas da napredujete. Oproštaj je sloboda. Odrežite sidro i uvek izaberite ljubav.

20. Uvek izaberite ljubav. Uvek izaberite ljubav. Uvek izaberite ljubav. Na kraju, ovo je jedini savet koji vam je potreban. Ako je ovo vodeće načelo prema kojem odabirete sve izbore, ne postoji ništa što će pretiti sreći vašeg braka. Ljubav će uvek izdržati.

Na kraju, brak nije vezan sa srećom zauvek. Reč je o radu. I predanosti da ćete rasti zajedno i spremnosti da konstantno ulažete u stvaranje nečega što će izdržati. Kroz taj rad, sreća će doći.

Brak je život i doneće uspone i padove. Prihvatanje svih ciklusa i učenje kako učiti iz svakog iskustva i voleti – to će doneti snagu i perspektivu za daljnje građenje, ciglu po ciglu.

Postoje lekcije koje sam naučio na teži način. Postoje lekcije koje sam naučio prekasno.

Ali ovo su lekcije koje učim i koje sam odlučio nositi napred. Istina je da sam voleo da budem u braku i kada za to dođe vreme, ponovno ću se venčati i kada to uradim, gradiću ga sa temelja koje će izdržati svaku oluju i bilo koju količinu vremena.

Ako čitate ovo i nađete mudrost u mojoj boli, podelite to s drugima čija su srca još uvek puna nade. Neki od tih muškaraca su možda poput mene i ovim teško zarađenim lekcijama možda će se nešto probuditi u njemu i naučiti će da budu onakav muškarac kakvog je njegova dama čekala.

Žena koja mu je rekla pristajem i poverila mu svoj život, čekala je da se taj muškarac pokaže.

Ako čitate ovo i vaš brak nije ono što biste hteli, preuzmite 100% odgovornosti za vaš deo u braku, bez obzira na vašu suprugu i obavežite se na primenu ovih lekcija dok još ima vremena.

Muškarci, ovo je vaša prilika: predajte se da budete neverovatan partner. Nema većeg izazova, ni veće nagrade. Vaša žena zaslužuje to od vas.