Šetnja i priroda su čovjekovi najbolji prijatelji: Zašto je važno da svakodnevno šetate i krećete se

Fizička aktivnost je neophodna za sve nas. Sport i kretanje podižu energiju, jačaju imunitet i cjelokupno stanje.

Ispostavilo se da je čovjeku najvažnije da se kreće. Stručnjaci su objasnili zašto je to toliko korisno. Savremeni ritmovi života i navike nas tjeraju da više sjedimo. Ako želite da budete fizički i psihički zdravi, moraćete da izađete iz kuće što je češće moguće.

Zašto je hodanje tako korisno? To je prirodno za nas. Čovjek nije rođen da sjedi u zagušljivoj kancelariji 8, 9 ili više sati bez kretanja. Čovjek je aktivno biće, što znači da bez kretanja nema napretka. Kako se više naviknemo na sjedilački život tako se osjećamo lošije.

Brže se umaramo, ubrzava se stopa starenja tijela itd. Čovjek je od davnina bio stalno u pokretu – lovio je, lutao, živio u skladu s prirodom. Zato je od vitalnog značaja da to i sada uradimo. Hodanje je najlakši način da ostanete u dobroj formi. 

Kada trčimo i hodamo, cijelo tijelo radi. Krv juri kroz vene, mišići rade… Gubimo kalorije, znojimo se… Istraživanja pokazuju da osoba koja često hoda ili vježba ima jači imuni sistem i dobro raspoloženje. Svakodnevno gledajte da uvrstite više kretanja u svoj život. 

Ako idete na posao idite pješke ili biciklom umjesto da idete prevoznim sredstvom. Ako sjedite u kancelariji po više sati uvijek napravite pauzu između sat-dva sjedenja u kojoj ćete se protegnuti. Ako se brzo umorite, smanjite ritam i pratite mogućnosti vašeg tijela. 

Hodanje se može smatrati odličnom praksom za samorazvoj. Pogotovo ako u šetnji slušate opuštajuću muziku ili zvukove prirode. Šetnja kroz prirodu uvijek je povoljno uticala na čovjekovo mentalno zdravlje, zato pronađite vremena da sebi to priuštite. 

Mnogi ne žele nigdje da idu kada su loše raspoloženi pa se prikuju za krevet. Ali to je baš pogrešno. U takvim trenucima ustanite i otidite u šetnju.

Izvor: infopult

Scroll to Top