Voljeti ne znači uvijek popuštati – 6 znakova da između vas nema ljubav već toksična vezanost

Ponekad se toliko trudimo ubijediti sebe da volimo neku osobu, a ne shvatamo da tu nema ljubavi već da se radi o toksičnoj vezanosti.

Često nismo ni svjesni da se nalazimo u toksičnoj vezi, samo imamo osjećaj da nam je ta osoba potrebna i mislimo da smo bez te osobe niko i ništa. Ako primjećujete neke od znakova koje ćemo nabrojati u nastavku u vašoj vezi, to bi moglo značiti da u vašoj vezi nema ljubavi već da je između vas samo toksična vezanost.

1. Osjećate se anksiozno; Ljubav treba da vam daje osjećaj smirenosti i sigurnosti čak i kada vaš partner nije u vašoj blizini. Kada pored osobe osjećate mir i staloženost znate da se pronašli svoju srodnu dušu. Kada se nalazite u toksičnoj vezi to nije slučaj. 

Stalno te u nekom grču, osjećate nervozu i strah. Plašite se da bi vas vaš partner mogao napustiti i da nećete moći živjeti bez njega. 2. Osjećate se nervozno kada je vaš partner u blizini; Kada smo pored osobe koju volimo osjećamo blago podrhtavanje i ugodnu toplinu.

Međutim, kada je u pitanju toksična vezanost osjećamo nervozu, trudimo se da u svemu ugodimo partneru i popuštamo mu samo kako bi sve bilo onako kako on želi. 3. Izbjegavate sukobe; Uglavnom osobe u toksičnoj vezi izbjegavaju sukobe i probleme na sve moguće načine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Kada nekoga volite vi razgovarate sa njim i trudite se da riješite svaku svađu i problem. 4. Fokusirani ste samo na njega; Ako ste počeli da radite stvari kako biste ugodili svom partneru ili ste prestali da radite stvari koje vas čine srećnima, tada se nalazite u toksičnoj vezi. 

Ne morate se prilagođavati svom partneru,ne morate voljeti stvari koje on voli i ne morate se slagati u svemu. Morate zadržati svoju individualnost i ne smijete izgubiti svoja interesovanja. 5. Doživljavate mnogo ljubomore; Ako ste ljubomorni na svaku osobu sa kojom vaš partner provodi vrijeme bilo da se radi o njegovim prijateljima ili rođacima, to je jasan znak toksične zavisnosti. 

Kada nekoga volite dajete mu slobodu i želite da bude srećna, a ne ograničavate ga i ne uskraćujete mu slobodu. 6. Ne rastete u vezi; Zdrava veza vas podstiče da rastete i razvijate se. Vi i vaš partner treba da učite jedno od drugoga, da motivišete jedno drugo i učite nove stvari. 

Kada zaglavite u toksičnu vezu vi prestajete da se razvijate kao osoba i prestajete rasti kao par. Ne radite na sebi, zaboravljate svoja interesovanja karijeru i prijatelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: infopult.info


Sponsored ads: