Zašto muškarci vole automobile?

Sponsored ads:

Nije nam cilj da generalizujemo, i zaista je sve veći broj žena ujedno i ljubitelj automobila i vožnje, ali činjenica je da muškarci i dalje značajno preovlađauju u poznavanju automobilske industrije i interesovanju za istu. Ali zašto je to tako?

Istražili smo različite teorije o ljubavi prema automobilima kod muškaraca, ispitali ih i došli do nekoliko odgovora. Šta je to što muškarci vole u automobilima i zbog čega, otkrivamo vam u nastavku teksta.

Kakve automobile muškarci najčešće kupuju?

Bilo da odete u prodavnicu novih automobila, u agenciju za otkup vozila i automobila u Novom Sadu, Beogradu, Njujorku ili bllo gde na svijetu – reći će vam skoro identične podatke: muškarci češće biraju snažne i jake automobile, i to je činjenica. Iako nemaju svi kupovne mogućnosti da priušte luskuzne, sportske automobile, ono što se vidno ističe u njihovom izboru jeste naklonost prema što većim konjskim snagama automobila.

Prema jednom istraživanju, prosječna konjska snaga automobila koju muškarci biraju kada kupuju novi automobil je 360, a žene 170. Razlika je značajna! Čak i na samom početku pojavljivanja prvih automobila i vozila, podaci su jasno ukazivali da muškarci biraju snažnija kola, a žene manje automobile, čija im snaga nije bila toliko važna.

#1 Automobili muskarce cine muskarcima

Mnogi muškarci ne samo da se dive automobilima, već i apsolutno obožavaju samu vožnju.

Obratite pažnju na vozače na ulicama i videćete da su mahom to upravo muškarci! Jedno istraživanje na Univerzitetu u Minesoti došlo je do rezultata da je vožnja automobila jedan od načina kojom muškarci izražavaju svoju muževnost, pa je i u tome tajna ove ljubavi.

Upravljanje vozilom pomaže muškarcima i da osjećaju kao da su u kontroli nad sopstvenom sudbinom. Takođe, kupovina prvog automobila je vrlo muževan ritual, gde muškarci uglavnom pomoć za odabir traže od oca ili starijeg brata, pa su tako čak i radnje i procesi koji nemaju direktne veze sa vožnjom automobila, obojene muževnošću.

#2 Muškarci se zaljubljuju u svoje automobile

Mnogi muškarci (a i sve više žena) tretiraju svoje automobile kao ljubimce ili djecu.

Daju im nadimke, peru ih i voskiraju, svakodevno brinu o njihovoj čistoći i ispravnom radu. Bilo da muškarac vozi svoj automobil iz snova, ili čak i nije najzadovoljniji performansama svog trenutnog automobila, vrlo je lako da razviju specifičnu emocijonalnu vezu sa vozilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Misterija o tome zbog čega muškarci imaju tendenciju zaljubljivanja u automobile češće nego žene, možda uopšte i nije takva misterija! Muškarci razvijaju personalnu vezu sa automobilima jer percipiraju svoj automobil kao produžetak sebe. Takođe, oni u svom vozilu vide moć, slobodu i avanturizam, pa svaki automobil ima potencijal  da postane vrlo važan faktor u životu svakog muškarca.

Na kraju krajeva, kada muškarac uloži mnogo truda, a često i novca, u svoje vozilo, kako ga ne bi volio?

#3 Automobil za muškarce nije samo praktičan predmet

Kada pitate većinu žena, automobil je praktična stvar, koja im pomaže da odu od tačke A do tačke B u kraćem roku i na udobniji način. Mnogi muškarci, s druge strane, automobile posmatraju mnogo dublje od toga.

Da li automobil ima svoju praktičnu svrhu i suštinu? Naravno.

Ali kada zaljubljenik u automobilizam bira svog novog cetvorotočkaša, prije će vidjeti ljepotu i moć automobila, nego što će razmišljati o tome koliko goriva troši ili koliko je lako nabaviti polovne dijelove za taj model. Automobil je za muškarca simbol slobode, estetike i životnog stila koji vodi, i svakako upravo u tome leži tajna velike naklonosti muškaraca prema automobilima.

#4 Automobil u ulozi statusnog simbola

Nema pogovora – i žene i te kako teže uspjehu u svijetu biznisa u modernom dobu, ali muškarci i dalje pod uticajem vaspitanja, ali i očekivanja okoline, naročito u patrijarhalnim drustvima, imaju veći pritisak da svijetu opravdaju svoju moć, društveni status i poslovni uspjeh.

Posjedovanje kvalitetnog, najčešće i skupog automobila, jedan je od najlakših načina da se pokaže visina primanja, društvenog statusa i poslovnog uspjeha. Suštinski, upravljanje volanom automobila koji važi za brz i skup, svijetu pokazuje da muškarac uživa visok ekonomski, ali i socijalni status i ukazuje na uspješnost.

Baš kao što u svetu žena to više čine ekskluzivni odevni komadi ili elegantno uređeni enterijeri doma.

#5 Tajna je u moći automobila

Ko još ne bi voleo kontrolu nad više od 1.000 kilograma čiste moći?

S obzirom na to da je automobil ekstenzija sebe samog za mnoge muškarce, ne čudi da uglavnom odluka pada na vozila koja su velika, snažna i brza – super automobili. Čak i stvar poput kožnog sjedišta može uticati na osjećaj moći tokom vožnje.

Čak i nije stvar u sirovoj, čistoj moći i snazi. Ovakvi automobili su znak i ekonomske moći i dominacije.

Pored ovih 5 teorija, zaključivanje o tome zbog čega su muškarci zaljubljenici u automobilizam postaje mnogo lakše. Može vam pomoći da lakše donosite odluke o odabiru vozila, ali i razumijete sociološku i psihološku stranu voznje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Ljubav prema automobilima je jedna od najrasprostranjenijih strasti u savremenom dobu. Lijepu i moćnu voznju vam želimo!


Sponsored ads: