ZAŠTO POJEDINE SRPKINJE POSLE 60. IZGLEDAJU KAO BABE? Postoji 5 ključnih razloga i to se može promeniti BESPLATNO

Žene iako žele da izgledaju mlađe, često svojm postupkom naprave baš suprotno

Čast izuzecima! Iako danas ima više mladolikih pedesetpetogodišnjih žena, ipak realnost je da se većina žena u ovim godinama zbabi, a razlozi su sledeći.

Razloga zašto se većina žena u Srbiji pretvori u staricu nakon što pređe pedesetu je mnogo, ali većina će reći da je u pitanju novac. Često možemo čuti rečenicu poput: “Eh, da ja imam novaca koliko ona ima, i ja bih tako izgledala.

Žena, Starija žena
foto: Shutterstock

Istina je da ne možemo direktno upoređivati holivudske dive sa “običnim” smrtnicima, ali ne možemo se večno “vaditi” na nedostatak novca. Realnost zašto se većina žena pretvori u staricu nakon što pređe pedesetu može se objasniti na sledeći način:

Finansijski pritisak:

Mnoge žene se tokom svoje karijere posvete porodici i domaćinstvu, često zanemarujući sopstvenu karijeru ili profesionalni razvoj. Kada dođe vreme da pređu pedesetu, suočavaju se s finansijskim izazovima. Nedostatak dovoljno ušteđenog novca ili stabilne penzije može ograničiti njihov pristup raznim kozmetičkim tretmanima, zdravoj ishrani i drugim faktorima koji utiču na izgled i vitalnost.

Umorna žena, Bolesna žena, Zabrinuta žena, Starija žena
foto: Shutterstock

Stres i obaveze:

Životna sredina i obaveze koje prate zrelu dob mogu biti izuzetno stresne. Briga o porodici, unucima, i često i starijim roditeljima, uz poslovne obaveze, može iscrpiti energiju i vreme. Stres ima negativan uticaj na zdravlje i izgled, pa se mnoge žene osećaju umorno i izgledaju starije nego što zapravo jesu.

Nedostatak vremena za sebe:

Posvećivanje vremena sebi postaje luksuz kad se žene suoče s obavezama prema porodici i karijeri. Nedostatak vremena za redovnu fizičku aktivnost, opuštanje i pravilnu negu kože i tela može ubrzati proces starenja.

Starija žena
foto: Shutterstock

Nedostatak edukacije i svesti:

Mnoge žene ne znaju ili nemaju pravu svest o važnosti zdravog načina života i očuvanju svog izgleda nakon pedesete. Odsustvo pravilnog obrazovanja o zdravoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i adekvatnoj nezi može dovesti do bržeg starenja.

Stigmatizacija starijih žena:

Drustvo često postavlja nerealna očekivanja prema starijim ženama, ističući njihovu vrednost isključivo na osnovu mladalačkog izgleda. Ovo može pritisnuti žene da se osećaju manje vrednim nakon što pređu pedesetu, što dalje utiče na njihovu percepciju sopstvenog izgleda.

Umorna žena, Bolesna žena, Zabrinuta žena, Starija žena
foto: Shutterstock / Ilustracija

U suštini, mnoge žene suočavaju se sa izazovima i ograničenjima koji ih sprečavaju da ostanu mladolike i vitalne nakon pedesete. Međutim, važno je napomenuti da se pravi izazov krije u promeni društvenih normi i stavova prema starenju, kako bi se stvorilo okruženje u kojem se žene osećaju vrednim i lepim bez obzira na svoje godine i finansijski status.

Izvor: stil.kurir.rs